ONI SU BUDUĆNOST BIH


Na Bh. olimpijadi fizičara, državnom takmičenju iz fizike za učenike srednjih škola, održanoj 11. maja na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, među najboljima je i Affan Kaknjo iz Zenice, koji će Bosnu i Hercegovinu predstavljati na 7. Evropskoj olimpijadi iz fizike koja će održati u prvoj polovini jula u Gruziji.
Učešće na takmičenjima, kampovima,…
Affan Kaknjo, učenik četvrtog razreda Prve gimnazije Zenica, na Bh. olimpijadi osvojio je sedmo mjesto. Kako kaže, zbog osvojenog rezultata i plasiranja na Evropsku olimpijadu iz fizike izuzetno je sretan, ali i sentimentalan obzirom da je ovo njegovo zadnje takmičenje iz fizike. „Interes za fiziku pojavio se u osnovnoj školi, tačnije u osmom razredu. Prije toga sam išao na takmičenja iz matematike. U osmom razredu sam se plasirao na federalno takmičenje, i tada nisam posebno dobar bio, ali u povratku s takmičenja nekoliko takmičara mi je preporučilo da odem na Kamp fizike u Sarajevu. Ako bih morao da izdvojim iskru koja mi je otvorila interes za fizikom to bi bio taj momenat“, kaže Kaknjo istakavši da su mu zbog učešća na kampovima u Sarajevu otvorena mnoga vrata. „Zbog tih kampova saznao sam za “STEMtembar” seriju predavanja u STEM oblasti, da postoji Istraživačka stanica Petnica, u kojoj se rade istraživanja koja se ne rade u srednjoj školi. Tu sam već treću godinu za redom na seminaru astronomije i to mi je najljepše iskustvo vezano za fiziku“, ističe Kaknjo.
Na takmičenjima iz matematike i fizike, kako je rekao, počeo je učestvovati u osnovnoj školi dok na takmičenjima iz informatike učestvuje od drugog razreda srednje škole. „Nekako ova tri predmeta su povezana pa oni koji su dobri u jednom često nisu loši iz druga dva. Pored toga što je za sva tri predmeta potrebna matematika, veliki broj rješenja za matematiku se mogu provjeriti tako što se napiše program koji će riješiti zadatak. Slično vrijedi i za fiziku. Svako takmičenje je lijepo na svoj način, a ako bih morao da izdvojim jedno takmičenje kao najdraže, to bi bila 7. Evropska olimpijada iz fizike jer je to prvo internacionalno takmičenje na kojem sam fizički bio prisutan. Ima još takmičenja na koja sam išao, ali nisu vezana za glavni niz (kantonalno-federalno-državno-internacionalno), a to su Physics cup i Physics brawl online“, kaže Kaknjo napominjući da je, prilikom pripreme za više nivoe takmičenja, često potrebno izvoditi formule potrebne za dalji rad na osnovu nekih drugih formula ili teksta zadatka, stoga je potrebno dobro poznavati teoriju. „Generalno, u školama je važno naučiti formule i onda vidjeti gdje koju staviti da se dobije dobar rezultat. Pa onda samo šablonski uvrštavati šta je poznato da se nađe nepoznato. Tako da se ne zahtijeva dublje razumijevanje, da se ono što se radi iz teorije matematički predstavi. Ne želim reći da rješavanje velikog broja zadataka nije najbitniji dio pripreme, nego da i vrsta zadataka igra veoma veliku ulogu. Postoje neki trikovi, analogije, načini razmišljanja i posmatranja koji postaju očigledni tek nakon što se uradi nekoliko zadataka sličnog tipa“, ističe Kaknjo.
Poruka mladima zainteresiranim za nauku
Mladima koji su zainteresirani za nauku, ukoliko ih zanima program Istraživačke stanice Petnica, poručuje da se prijave. „Koncipirano je tako da se u prvoj godini upoznajete sa nekom oblašću, a u drugoj radite istraživački projekat iz te oblasti. Postoji mnogo disciplina koje nisu vezane samo za informatiku, fiziku i matematiku tako da svima preporučujem da pogledaju program. Takmičarima bih preporučio kampove iz fizike, matematike i informatike u Sarajevu kako bi još bolje savladali i naučili ono što ih zanima“, poručio je Kaknjo te dodaje da će, nakon srednjoškolskog obrazovanja, upisati fiziku.


POD POKROVITELJSTVOM MINISTARSTVA
ZA OBRAZOVANJE, NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK