Nakon prolaska kroz Ajvaz-dedinu stijenu, klanjanja podne-namaza i učenja dove na platou Ajvatovice, protekle nedjelje je u prisustvu više hiljada vjernika održana centralna svečanost kulturno-vjerske manifestacije „513. dani Ajvatovice“.
Brojne zvanice
Centralnoj svečanosti na platou Ajvatovice prisustvovali su izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hafiz Mevludin-ef. Dizdarević, muftija travnički Ahmed-ef. Adilović, ambasador Republike Turske u BiH Sadik Babur Girgin, delegacija Unije općina turskog svijeta, predstavnici turskih institucija u BiH, predstavnici Vlade Srednjobosanskog kantona, brojni imami, te veliki broj vjernika i gostiju. Muftija travnički Ahmed-ef. Adilović poslao je tradicionalnu ajvatovičku poruku s Ajvaz-dedine stijene.
– Naš identitet nam govori ko smo i šta smo, a ljubav prema našoj domovini nam pomaže da je čuvamo i unapređujemo, a da i ona nas čuva. To je uzajamni proces bez kojeg nema opstanka ni naroda ni države. Nemojmo na osnovu činjenice da je naša država odbranjena od nedavne agresije zavaravati se i misliti da za nju više nema opasnosti i prijetnji. Naprotiv, u posljednje vrijeme sve više jačaju napori da se naša domovina definitivno podijeli i da naš narod bude sveden na što manju teritoriju, a po mogućnosti i da nestane s ovih prostora. Dakle, ratni cijevi neprijatelja Bosne i Hercegovine su i sada aktuelni, samo što se nastoje ostvariti drugim sredstvima. Ta nastojanja su sve očitija i sve opasnija, ali je glavno pitanje jesmo li mi toga svjesni i šta činimo da do toga ne dođe? Hoćemo li dozvoliti da unište našu domovinu, a nas protjeraju i odvedu u nestanak? Naravno da nećemo i ne smijemo to dozvoliti. Ali moramo učiniti sve što treba da do toga ne dođe, moramo znati ko smo, šta nam je cilj i zajednički raditi na njegovom ostvarenju. Hoćemo li dozvoliti da nepravda nadvlada pravdu, da zločinci budu nagrađeni, a nedužni ljudi kažnjeni? Naravno da nećemo. Ne smijemo više biti naivni i vjerovati da nam niko ne prijeti i da će nas neko drugi zaštititi. Naravno, pri zaštiti države i naroda, kao i kroz našu dugu povijest, pri tome nikome ne želimo činiti nepravdu i zlo nego sa svim ljudima dobre volje raditi na boljoj budućnosti svih građana i naroda Bosne i Hercegovine -kazao je, između ostalog, muftija Adilović.
Muftija zenički hafiz Mevludin-ef. Dizdarević, izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u BiH, u govoru je kazivao o veličini i snazi Bošnjaka kroz historiju.
– Bošnjaci nikome neće tražiti pravo da žive na ovoj zemlji. Nije moralno da se diskriminiše hiljade Bošnjaka, dok se na drugim stranama oštro bore za ljudska prava. Zato se redamo u safove ove planine moleći Allaha za milost i snagu -istakao je muftija Dizdarević.

Ostatak pročitajte u printanom izdanju