Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine i za dva mjeseca produžio pritvor Adnanu Smajloviću, Aidi Halać i Sančezu Jukiću, koji su uhapšeni u sklopu akcije „Black Tie 2“ a sumnjiče se za organizirani kriminal. Tužilaštvo BiH je produženje pritvora tražilo zbog, kako je istaknuto, opasnosti od bjekstva osumnjičenih, kao i zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogli sakriti ili uništiti dokaze važne za istragu.
Pašalić: „Meni se niko nije obratio“
Halać je vlasnica fitness kluba AFit u Zenici, uposlenica u Kantonalnoj bolnici Zenica, ali i vijećnica i članica Radnog predsjedništva u Gradskom vijeću Zenica te članica političkog subjekta Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad. Iako se sumnjiči za organizirani kriminal, Halać, a koja je uhapšena 22. aprila, je još uvijek članica Radnog predsjedništva i niko od gradskih vijećnika nije ništa poduzeo po pitanju razrješenja Halać, niti na sjednicama Gradskog vijeća, a koje su održane 22. aprila i 8. maja, niti na sjednici Komisije za izbor i imenovanja koja je, prema Poslovniku o radu Gradskog vijeća Zenica, nadležna za njeno razrješenje.
Shodno članu 35. Poslovnika, između ostalog, Komisija za izbor i imenovanje priprema i podnosi Vijeću prijedloge za izbor, odnosno imenovanje i razrješenje funkcionera za čije je imenovanje Vijeće nadležno, te prijedloge za sastav stalnih komisija i drugih tijela Vijeća. Pitali smo Denana Pašalića, predsjednika Komisije za izbor i imenovanja u Gradskom vijeću Zenica, da li je Komisija išta poduzela po pitanju razrješenja Halać, a kojoj je pritvor produžen za još dva mjeseca i koja se sumnjiči se za organizirani kriminal. „Pa, nije ništa. Što se tiče Komisije za izbor i imenovanja, Komisija nije ništa poduzela vezano za članicu Radnog predsjedništva. Jednostavno, nije ni politička opcija ispred koje je ona tu imenovana ništa reagovala, kao ni niko od parlamentarnih stranaka, odnosno članova koji su u Komisiji za izbor i imenovanja niko nije uputio nikakav dopis. Ja sam predsjednik Komisije, nije niko ništa, mislim ne bih ja ništa tu birao da se šta po pitanju toga, pošto je to još u postupku. Ja, kao predsjednik Komisije za izbor i imenovanja, nisam dobio nikakav akt od bilo koje političke opcije. Ne bih ja ništa, nek’ pravosuđe radi svoj posao. Meni se niko nije obratio“, kazao nam je Pašalić.
Komisija se ne bavi svojim poslom
Pravosuđe radi svoj posao, a da li to radi i Komisija na čijem čelu je Pašalić? Na naše pitanje da li smatra da to što je Halać osumnjičena za saradnju sa narkokartelom nije dovoljan razlog da se Halać suspenduje iz Radnog predsjedništva i jer je, a prema dokazima iz Sky komunikacije gdje je koristila ime „Griselda“, osumnjičena Halać napisala da je izabrana u Radno predsjedništvo Gradskog vijeća Zenica, te da „neće moći ništa mimo nje ići“. „Ona je jedan od članova Radnog predsjedništva. Njih, koliko znam, ima pet. Njen glas ne može utjecati na bilo kakvu odluku Radnog predsjedništva“, kazao je Pašalić. Halać ne može utjecati na odluke, barem sada dok je u pritvoru. Pitali smo da li je on, kao predsjednik Komisije, mogao tražiti da se Halać suspenduje dok su na snazi mjere pritvora, Pašalić je odgovorio: “Mogao sam, ali nisam“.
Podsjećamo, na Općim izborima 2022. godine Halać je bila i na listi BHI- Kasumović Fuad za Parlament Federacije BiH, ali nije uspjela osvojiti mandat.