U organizaciji Udruženja ‘Ka plus’ Kakanj, u saradnji sa Općinom Kakanj, JU KSC Kakanj i brojnim sponzorima, u subotu, 5. avgusta, održana je, šesta po redu, kakanjska noćna ulična utrka “Kakanj za 5”. Ovaj jedinstveni sportski događaj u Kaknju okupio je vrhunske sportaše, amaterske trkače i rekreativce, kako bi zajedno proživjeli nevjerovatno iskustvo trčanja na stazi dugoj 5.000 metara. Pobjedu su odnijeli dobro poznati Uroš Gutić u muškoj konkurenciji i Alma Hrnjić u ženskoj konkurenciji. Drugoplasirani takmičari su Hadis Kozlo i Aldin Rizvić te Jelena Gajić i Adela Čomor. Osim glavne utrke, organizovana je i Dječija trka.
“Kad sam mislila da sam najzdravija, desio se taj bum“
Ipak, u srcu utrke ‘Kakanj za 5’ stoje dva nevjerojatna heroja – Aida Kubura-Goralija i Afan Habibović, čija priča služi kao inspiracija svima o tome što znači biti istinski snažan. Aida i Afan nisu samo trkači, oni su istinski borci. Pobijedili su opaku bolest karcinom, dokazavši svoju nevjerojatnu hrabrost i volju za životom.


„I meni je, iskreno, u početku bilo teško. Ali sam onda shvatila da ne mogu protiv Božije volje i određenja. Svima koji se suočavaju sa ovom dijagnozom poručujem da pozitivno gledaju kroz sve to. Ne umire se od raka, umire od onog trenutka kada nam je Bog odredio. Borite se, ne zatvarajte se u sebe i ne osamljujte, ne razmišljajte negativno. Preporučila bih svakome i neki vid fizičke aktivnosti“, poručuje Kubura-Goralija.


„Kod mene se sve, nekako, iznenada desilo. S obzirom na to da sam u porodici imala osobe koje su imale karcinom, bila sam svjesna toga i redovno sam se kontrolisala. U posljednjih 10 godina, redovno sam radila ultrazvuk i ginekološke preglede. Međutim, onda kada sam mislila da sam najzdravija, desio se taj bum. U augustu prošle godine sam doživjela neki nervni slom i to je, vjerovatno, pokrenulo te ćelije raka. Drugog septembra sam došla iz teretane i slučajno sam napipala kvržicu na dojci. Svi su me ubjeđivali da to nije ništa opasno, da je to neka žlijezda, ali nisam vjerovala u to i odmah sam odlučila uraditi ultrazvuk“, priča nam Kubura-Goralija. Doktori u Kaknju su joj rekli da je to fibroadenom, da se to prati, ali da se, kada bude u Zenici, ipak posavjetuje sa hirurgom. „Nisam čekala, nego sam odmah uzela uputnicu za Kantonalnu bolnicu Zenica. Doktor je potvrdio da je to fibroadenom, ali da, zbog porodične anamneze, to operišem. Međutim, kada je doktor napravio rez, vidio je da to nije klasični fibroadenom, nego da više liči na strukturu raka. Uzet mi je isječak i poslat na analizu. Nikad nisam ni pomislila na nešto loše“, kaže Kubura-Goralija.