U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod Zenica” i Udruženja „7. muslimanska viteška oslobodilačka brigada“, u petak je, u Hotelu Zenica, upriličena Svečana akademija povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.
„Prije mjesec dana, prof. Mustafa Spahić je kazao: „Dok se velike ideje ne vrate u Zenicu, i preporod ne krene iz Zenice, nema promjene na bošnjačkoj kulturnoj, političkoj i svakoj drugoj sceni“. Nadam se da je ovo dobar dokaz da promjene, ako Bog da, ide iz Zenice. Govorimo o čuvanju obraza, dostojanstva i zaštiti bošnjačkog identiteta. Bošnjacima se u ovoj državi niko neće igrati i niko od bošnjačkih predstavnika nema pravo kazati da će se bilo koje pitanje riješiti van BiH i mimo Bošnjaka. Hvala vam svima što se došli i pokazali da Bošnjak živi i kada misle da je otpisan“, rekao je, između ostalog, prof.dr.sc. Ajdin Huseinspahić, predsjednik BZK „Preporod“ Zenica. Prisutnima se obratio i mr. Kasim Alajbegović, predsjednik Sedme muslimanske viteške oslobodilačke brigade.
Gosti Akademije bili su Nezim Halilović Muderris i Harun ef. Hodžić, a moderator je bio dr. Malik Ejubović. „Hvala Uzvišenom Gospodaru koji nam je dao snage da branimo, oslobađamo i odbranimo našu domovinu, Bosnu i Hercegovinu i da ovdje, u herojskoj Zenici, među mojim hrabrim i odvažnim Zeničanima, obilježavamo jedan od najvažnijih datuma u našoj modernoj povijesti, svjesni da je to samo jedan mali komadić u velikom mozaiku historije naše domovine BiH, odnosno trajanja nas, kao naroda, na ovom prostoru. Ovo je naša zemlja, rezervne zemlje nemamo. Za nju smo bili spremni živote dati“, rekao je, između ostalog, Muderris Halilović, ističući da je cijena za slobodu naše domovine BiH i naroda skupo plaćena. „Podnešena je velika žrtva, ali ne smijemo ovom našom domovinom, natopljenom rijekama šehidske krvi, ni u kom slučaju da hodamo pogetih glava, kičmi, da se bilo koga stidimo ili bojimo, mimo Gospodara svjetova“, rekao je Halilović.
Događaj su, izvođenjem ilahija, upotpunili Sinanudin Smriko i Amer Skender.