Među 309 volonterki i volontera iz 49 omladinskih banaka u BiH, koji su u 2020. godini aktivno radili na poboljšanju u svojim lokalnim zajednicama, u top 10 najboljih su i Ermin Mandžuka iz Zenice i Antonela Artmagić iz Usore.
Mandžuka je student je Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici. Funkciju koordinatora Omladinske banke Zenica obnaša od januara 2020. godine.
Motivacija za još veći uspjeh
„Ovo priznanje mi predstavlja posebnu čast i zadovoljstvo da sam od velikog broja mladih u BiH izdvojen u top 10 najaktivnijih, jer ovo priznanje daje motivaciju za postizanjem još većeg uspjeha i rezultata. Izuzetno je lijepo vidjeti da neko prepoznaje trud i rad te da nastoji prikazati perspektivne mlade ljude kao resurs a ne problem kojeg treba rješavati. Nadam se da će se i svi drugi mladi aktivirati i potrudit se da učine boljom kako svoju lokalnu zajednicu tako i našu državu. Ovim putem ih pozivam da uzmu učešće u pisanju projekata“, kaže Mandžuka. Aktivizmom i volontiranjem se počeo baviti još kao srednjoškolac, pridruživši se mnogim nevladinim organizacijama. „Veliki broj projekata sam i sam napisao, od kojih su mnogi realizovani na području ZDK. U drugom razredu srednje škole sam se pridružio Vijeću učenika, gdje u trećoj godini postajem predsjednik Vijeća učenika pa zatim dopredsjednik Mreže vijeća učenika ZDK“, kaže Mandžuka.
Za bolje sutra sutra svih nas…
Angažman u Omladinskoj banci Usora Artmagić je započela kao učenica drugog razreda srednje škole, pisanjem svog prvog projekta. Nakon toga, 2011.godine, postaje članica Odbora, te 10 godina obnaša funkciju koordinatorice u Usori. „Volontiranjem sam se isključivo počela baviti iz znatiželje. Krenuvši u srednju školu, sve je to za mene bilo novo. U želji da upoznam nove ljude i steknem nova znanja, priključila sam se Fondaciji Mozaik i Omladinskoj banci Usora, te tako postala dugogdišnji volonter ove organizacije. Biti među Top 10 mladih volontera u Bosni i Hercegovini i nije tako mala stvar. Za mene je to velik korak ka uspjehu. Čast mi je i zadovoljstvo biti član ove velike porodice omladinskih banaka i nizati, iz godine u godinu, velike uspjehe zajedno sa svim drugim ljudima širom BiH“, kaže Artmagić. Kroz Omladinsku banku Usora realizovano je 77 projekata i otvoren je jedan vlastiti biznis, čime su mladi doprinijeli boljem razvoju Usore. „Svim mladim ljudima u BiH poručujem da se priključe bilo kojoj organizaciji koju imaju u svojoj općini, jer samo aktivnim djelovanjem možete napraviti nešto za svoju sredinu“, poručuje mladima Artmagić.