OŠ "Mak Dizdar" Zenica

 


Mlade generacije, od najranije dobi, trebaju biti svjesne važnosti očuvanja okoliša i usvojiti navike koje će doprinijeti njegovom očuvanju. Na interesantan i edukativan način, „ALBA Zenica“ d.o.o. Zenica je, u proteklom periodu, sa zeničkim mališanima vrijedno radila na jačanju javne svijesti u području zaštite okoliša.
Zanimljive radionice za učenike
U sklopu projekta “Jačanje javne svijesti o sekundarnim sirovinama iz komunalnog otpada – cirkularna ekonomija”, kojeg provodi “ALBA Zenica“ d.o.o. Zenica, a sufinansira Fond za zaštitu okoliša FBiH, održane su zanimljive radionice za učenike zeničkih osnovnih škola „Mak Dizdar“ i „Alija Nametak“.
Djeca su imala priliku učiti o električnom i elektronskom otpadu (e-otpadu) i vidjeti primjere e-otpada na licu mjesta, ali i postaviti pitanja i aktivno učestvovati u radionici koja je bila informativna, zanimljiva i zabavna. Učenici su bili oduševljeni i inspirisani nakon radionice, te su pokazali veliku zainteresiranost za ovu temu. “Radionica je bila izuzetno korisna za učenike. Bilo je zanimljivo vidjeti primjere e-otpada i saznati što se s njim događa nakon što ga odložimo. Vjerujem da će se mnogi od naših učenika sada više angažirati u očuvanju okoliša”, kazala je Antoaneta Vukalović – Perić, nastavnica u OŠ „Mak Dizdar“ Zenica. Važnost ovakvih aktivnosti za edukaciju mladih generacija istakla je i Belma Bratić, nastavnica u OŠ „Alija Nametak“ Zenica. “Radionica je bila izvrsna prilika za naše učenike da se upoznaju s problematikom e-otpada i nauče kako ga pravilno odlagati. Vjerujem da će ovaj projekt pridonijeti jačanju svijesti o cirkularnoj ekonomiji i očuvanju okoliša u našoj zajednici”, kazala je Bratić.

Obdanište “Sindibad”

Radionice u obdaništima „Sindibad” i “Bambi“
Inovativne i interaktivne aktivnosti, a u sklopu ovog projekta, organizovane su i u dvije predškolske ustanove iz Zenice, Obdanište „Sindibad“ i Obdanište „Bambi“. U Obdaništu „Sindibad“, mališani su priredili eko predstavu s lijepim i poučnim porukama, ističući važnost brige o okolišu. Prokurista iz Obdaništa „Sindibad“, Šefika Softić bila je oduševljena uspjehom aktivnosti. “Naši mališani su pokazali veliku radoznalost i znatiželju, a posebno su bili oduševljeni kada su imali priliku vidjeti primjere otpada i saznati kako se pravilno odvaja i zbrinjava otpad”, istakla je Softić.
U Obdaništu „Bambi“, mališani su se zabavljali bojeći bojanke i igrajući interaktivne igre koje su ih podučavale o različitim vrstama otpada. “Bilo je predivno vidjeti koliko su mališani bili zainteresovani za aktivnosti i koliko su se lijepo zabavljali. Nadamo se da smo uspjeli prenijeti važnost zaštite okoliša i da će naši mališani odrastati kao svjesni građani“, poručili su iz Obdaništa „Bambi“. U obdaništima “Sindibad” i “Bambi”, kao i OŠ “Alija Nametak” i “Mak Dizdar” su, u vrijeme akcije sakupljanja i aktivnosti edukacije, postavljene posebne posude za odlaganje e-otpada, u koji su učenici i mališani iz škola i obdaništa odlagali e-otpad iz svojih kuća, kao i e-otpad koji nastane u obdaništima i školama. (A.H.K.)