Gorska služba spašavanja Stanica Zenica je nedavno dobila prvu ženu Registrovanog gorskog spasioca. Ta čast pripala je zeničanki Almi Okanović koja je već osam godina aktivni član GSS Zenica.
„Drago mi je da je GSS Stanica Zenica nakon 51 godinu svoga postojanja dobila prvu ženu Registrovanog gorskog spasioca, te sam ponosna što mi je pripala ta čast. Žene u GSS-u u potpunosti su ravnopravne sa svojim kolegama, rame uz rame prolazimo razne obuke od medicine, ljetnih pa do zimskih tehnika spašavanja i zajedno sa njima odlazimo u akcije. Sve ono što može uraditi jedan muškarac i dati doprinos u gorskom spašavanju, identično može i žena. Čak i više jer prije i nakon svih tih obuka i akcija žene rade i završavaju administrativne poslove“, kaže Okanović napominjući da je tokom polaganja za zvanje Registrovani gorski spasilac, od devet kandidata, bila jedina žena te je nakon cjelokupnog bodovanja proglašena najboljim kandidatom. Kako kaže Okanović, to potvrđuje ravnopravnost te se nada da će žene vremenom uzeti što veće učešće u ovom segmentu spašavanja.
„Moja ljubav prema gorskom spašavanju je proistekla iz ljubavi prema prirodi, planinarenju i humanitarnom radu. Boravak u prirodi, timski duh a pritom i pomoć našim sugrađanima je ono što nas veže i motiviše. Iako je sve na volonterskoj osnovi, u bilo koje doba dana i noći, uvijek se odazivamo na pozive onih kojima je potrebna naša pomoć. Najveća nagrada nam je osmijeh i sreća u situacijama kad je pozitivan ishod akcije. Nadam se da će moj uspjeh motivisati druge žene da se priključe GSS-a i da postanu spasiteljice“, poručila je Okanović.