U prostorijama Nogometnog saveza Zeničko-dobojskog kantona je prošle srijede održana press konferencija na kojoj su se prisutnim novinarima obratili predsjednik NS ZDK Muris Jabandžić, generalni sekretar NS ZDK Safija Mahmić i selektor Amaterske reprezentacije NS ZDK Bećir Mehanović.


Pet ekipa iz Zeničko-dobojskog kantona se trenutno takmiči u Prvoj ligi FBiH, devet ekipa je u Drugoj ligi FBiH – Grupa centar a 12 ekipa sačinjava Kantonalnu ligu. Nažalost, naš kanton nema ekipu u Premijer ligi.


Kako je istaknuto, NS ZDK u 2022. godini uspješno je odgovorio na sve postavljene zadatke. Posebnu težinu urađenom poslu svakog člana rukovodstva, administracije, ali i ostalih organa NS ZDK daje činjenica da je pored svih redovnih poslova i zadataka koji su, nakon reduciranosti zbog pandemije, implementirani u punom obimu, uspješno pripremljeno i upriličeno okupljanje i takmičenje Amaterske reprezentacije NS ZDK u domaćem, a zatim i međunarodnom okviru. Posebno je naglašen historijski uspjeh ove selekcije koji je postignut u takmičenju Kupa regija Nogometnog saveza BiH i plasman u završnicu UEFA KUP-a Regija za 2022/23. sezonu. Pored selekcije NS ZDK na završnom turniru u mjesecu julu će sudjelovati pobjednici regija iz Njemačke, Srbije, Poljske, Irske Portugala, Češke i domaćina Španije.
Pored veoma značajne pomoći klubovima kojom su obezbijeđena financijska sredstva za članarine klubova i igrača, Izvršni odbor NS ZDK je podržao i infrastrukturne projekte klubova, putem jednokratnih financijskih pomoći iz tekućih sredstava. Primarne aktivnosti Izvršnog odbora u ovoj godini odnose se na nastavak projekta pomoći klubovima iz prethodne godine, kako bi se obezbijedio dio troškova takmičenja za klubove na nivou NS ZDK. Uz planiranu financijsku pomoć za razvoj omladinskog nogometa ali i ostalih takmičarskih aktivnosti, cilj je dobra suradnja sa svim klubovima članicama Saveza i unapređenje uvjeta za takmičenje radi zadovoljstva onih zbog kojih se nogomet igra – publike na stadionima.