Najboljim seniorkama i seniorima priznanja i nagrade uručili premijer Bašić i ministar Kozlić

Članica Skijaškog kluba „ZE-2010“ Zenica, Elvedina Muzaferija i najbrži bh. atletičar Amel Tuka, član Atletskog kluba „Zenica“ najbolji su sportisti u Zeničko-dobojskom kantonu u 2020. godini. Priznanja su im uručena protekle srijede, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, na svečanoj promociji najboljih sportašica i sportaša, sportskih kolektiva, sportskih trenera, radnika i onih koji su sportu Zeničko-dobojskog kantona dali zapažen doprinos. Muzaferija i Tuka su, prema ocjeni Žirija, bili najbolji među sedam seniora, a oni su: Mesud Pezer (Atletski klub „Zenica“), Vedad Karić (Biciklistički klub „Rotacija-Spin“ Zenica), Mediha Salkić (Atletski klub „Zenica“), Nedžla Kovačević (KŽK „Čelik SUBOR“ Zenica) i Jasmina Merdić (Klub borilačkih sportova „Titanium“ Usora).

Najboljim juniorkama priznanja uručila ministrica Šabanović

Nažalost, zbog situacije uzrokovane koronavirusom, Manifestaciji nisu mogli prisustvovati gosti, nego samo nagrađeni sportisti i predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti, te privrednici koji su uručili priznanja i nagrade.
Organizator, 64. po redu, Manifestacije „Sportista ZE-DO kantona 2020“, koja je održana uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera, je NIPD „Naša riječ“, a generalni pokrovitelj Vlada Zeničko-dobojskog kantona. Direktor Manifestacije Sajto Ćehović, kazao nam je da su uslovi za realizaciju ovogodišnje Manifestacije su bili specifični i otežani te se zahvaljuje svima koji su doprinijeli organizaciji.

Sportske nade

Bašić: „Ponosan sam na naše sportske ambasadore“
Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Ministartvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport su, tokom svih ovih godina, značajan oslonac i partneri ove centralne kantonalne Manifestacije, na kojoj se biraju najbolji među najboljim sportistima i drugim sportskim radnicima. Prije dodjele priznanja, prisutnima se obratio premijer ZDK, Mirnes Bašić rekavši da je ponosan da Zeničko-dobojski kanton ima sportiste koji na najbolji način predstavljaju nas i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. „Ponosni smo na našeg Amela Tuku, Hamzu Alića, Mesuda Pezera, Ahmeda Krnjića, Elvedinu Muzaferiju i čitavu plejadu sportista, posebno mladih, koji nižu uspjeh za uspjehom. Ponosan sam na naše sjajne paraolimpijce – odbojkaše, košarkaše, streljaše i druge istaknute takmičare i sportske klubove“, istakao je premijer Bašić. Dodao je da Vlada ZDK prati uspješne i perspektivne sportiste i istovremeno animira građane da se bave sportom, ne samo radi sportskih odličja, nego zato što je sport najsigurniji put da se udalje od poroka današnjice, socijaliziraju te jačaju tijelo i duh.

Priznanja najboljim sportskim radnicima uručio načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević

„Perspektivnim sportistima dajemo stipendije, pomažemo rad klubova i odlazak na takmičenja, uključujući i sportske klubove osoba sa invaliditetom, te plaćamo kotizacije i registracije klubova. To nije sprint, nego trčanje na duge staze. Svaka marka ulaganje je u afirmaciju sporta, sportske rezultate i naše zdravlje. Oni koji budu posvećeniji od drugih, koji budu naporno radili i trenirali, uz podršku društva i veću sportsku sreću, dobiti će odličja i postati vrhunski sportisti i naši sportski ambasadori“, kazao je, u svom obraćanju, premijer Bašić.

Predsjedavajući Skupštine uručio priznanja najboljim trenericama

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Spahija Kozlić je čestitao svim laureatima, te istakao važnost dijaloga između resornog ministarstva i sportista iz ZDK. „Zajednički želimo podržavati sport u svim onim oblicima u kojima on egzistira. Posebno kada je u pitanju vrhunski sport. Na taj način, vrhunski sportisti su istinski ambasadori Bosne i Hercegovine u svijetu. Njima teško možemo, na adekvatan način, zahvaliti za ono što čine za našu domovinu, Bosnu i Hercegovinu. U svakom slučaju, u domenu onoga što i jeste ingerencija Ministarstva i Vlade ZDK jeste da na svaki način dajemo podršku sportistima i to ćemo, sasvim sigurno, učiniti i ove, i naredne godine“, kazao je, između ostalog, ministar Kozlić.

Predsjedavajući Skupštine uručio priznanja najboljim trenericama

Uručena priznanja najboljima
Priznanje za najuspješnijeg sportskog radnika u 2020. godini, u kategoriji u sportu za lica s invaliditetima dobio je Ibrahim Hasanpahić, a priznanje za najuspješniji sportski kolektiv pripalo je Sportskom društvu ratnih vojnih invalida „Kakanj 92“. Najuspješnija sportašica u sportu za lica sa invaliditetima, za 2020. godinu je Zerina Skomorac, članica Streljačkog kluba osoba s invaliditetom Zenica, a najuspješniji sportaš u sportu za lica sa invaliditetima za 2020. godinu, na području Zeničko-dobojskog kantona, je Edib Šahman, član Streljačkog kluba osoba sa invaliditetom iz Tešnja.

Najboljima u kategoriji sport za lica sa invaliditetom priznanja uručili Haris Sejdić i ministar Čolaković

U kategoriji Najbolji sportski radnik, treće mjesto pripalo je Luki Šimunoviću (Karate klub „Usora“ i Harisu Galijaševiću (Rukometni klub „Krivaja“ Zavidovići), drugo mjesto Mirnesu Buzi (Fudbalski klub „Rudar“), a najbolji sportski radnik u 2020. godini je Nedžad Heco (Atletski klub „Zenica“).
Ovogodišnji laureati Priznanja za životno djelo, koje je kruna sportske karijere, su: Ibrahim Demir, Vladimir Ilić, Asim Kapetanović, Zijad Omerović i Avdija Višća. Svi oni su, kroz svoj dugoogodišnji i predan rad u različitim sportovima, dali nemjerljiv značaj.
Među tri najuspješnija kluba u juniorskoj konkurenciji za 2020. godinu na području ZDK je Streljački klub osoba sa invaliditetom „Maglaj“, drugo mjesto prirpalo je Klubu borilačkihih sportova “Borac” Jelah, dok je najuspješniji klub u juniorskoj kategoriji, na području Zeničko-dobojskog kantona, u 2020. godini Košarkaški klub „Jumper“ Zenica.
Treće mjesto u kategoriji juniorki pripalo je Rijaldi Buza (Fight Akademy Rudar) i Amili Kahriman (Atletski klub „Zenica“), druga je Maja Dodik, teniserka Teniskog kluba „Favorit“ iz Zenice, a najbolja među juniorkama u 2020. godini je Nadina Mehmedović, (Taekwondo klub akademija „Tešanj“), koja je dvije godine zaredom prvakinja države, federalna prvakinja i osvajačica Kupa BiH. Također, u zadnje dvije godine nije doživjela poraz u BiH što je dokaz da su se rezultati i trud isplatili ovoj mladoj takmičarki. Među najboljim juniorima, treće mjesto pripalo je Faruku Čabaravdiću (Aeroklub „Izet Kurtalić“ Visoko), drugo mjesto Adinu Fazliću (Odbojkaški klub „Kakanj 78“)), a najbolji junior u 2020. godini, prema izboru Žirija, ali i rezultatima je Alen Bičakćić (Ski klub „ZE-2010“ Zenica), viceprvak države u slalomu i veleslalomu.

Laureati Plakete za životo djelo

Priznanje za doprinos u razvoju školskog sporta pripalo je profesorici Mireli Abdukić iz Breze i Savezu društva/udruga pedagoga fizičke kulture ZDK. Najveći sportski događaj u 2020. godini na području ZDK je 5. Međunarodni „Zenica Table Tenis Open 2020“, koji je, od svih učesnika takmičenja, ocijenjen kao jedan od najbolje organizovanih međunarodnih stonoteniskih turnira u BiH.
Treće mjesto u kategoriji Najbolji sportski trener pripalo je Mensuru Bajtareviću (Kuglaški klub „Rudar“ Kakanj), drugo mjesto Elvedinu Dubravcu (KBS „Titanium“ Usora), dok je najbolji sportski radnik u 2020. godini Mehmed Skender („Atletski klub „Zenica“). Priznanje za najbolje trenerice u 2020. godini Žiri je dodijelio Aidi Kalušić (KŽK „Čelik SUBOR“ Zenica) i Amini Hadžimehanović (KRG „Pirueta“ Visoko).
Priznanje za najbolji ženski seniorski klub pripalo je Košarkaškom ženskom klubu „Čelik SUBOR“ Zenica. Među najboljim muškim seniorskim sportskim klubovima u 2020. godini, treće mjesto pripalo je Rukometnom klubu „Krivaja“ Zavidovići“, drugo Streljačkom klubu „Visoko“ i prvo mjesto Atletskom klubu „Zenica“ čiji su takmičari, tokom prošle godine, osvojili više pojedinačnih titula prvaka BiH, odbranili titulu prvaka države u ekipnoj konkurenciji, postavili dva nova državna rekorda, te osvajali medalje na prvenstvu Balkana te na brojnim međunarodnim mitinzima.
Specijalno priznanja za razvoj sporta dobili su Suad Kaknjo i Ski klub „ZE-2010“ Zenica, dok su plakete „Prijatelj sporta“ uručene Vladi Zeničko-dobojskog kantona i Mensuru Mušiji.
Dodijeljena priznanja i najmlađima
Na Manifestaciji su uručena i priznanja za 15 sportskih nada, koje su budućnost bh. sporta i koji vrijedno treniraju kako bi postizali najbolje rezultate. Oni su: Benjamin Ibrahimkadić (Taeakwondo klub akademija Tešanj), Dino Zlotrg (Stonoteniski klub „Mladost“ Zenica), Belma Eylem Babić (Klub ritmičke gimnastike „Pirueta“ Visoko), Leyla Sejmenović (Centar borilačkih sportova Tešanj), Kanita Muminović (Klub borilačkih sportova „Titanium“ Usora), Hamza Zahirović (Karate klub „Usora“), Asija Duvnjak (Karate klub „Gard“ Zenica), Dajra Duraković (Ski klub „ZE-2010“ Zenica), Kanita Brka (Atletski klub „Zenica“), Ilhana Šehić (Atletski klub „Zenica“), Semir Jusić (Teakvando klub „Bosna“ Breza), Asja Begunić (Karate klub „Viktoria“ Žepče), Fahrudin Adilović (Teakvando klub „Bosna“ Visoko), Lejla Šečić (Teakvando klub „Dragon“ Doboj Jug) i Emin Delibašić (Konjički klub „Vilenjak“ Visoko).
Ove godine, odlukom Organizacionog odbora, na čijem je čelu bio Mirsad Čizmo, prvi put je dodijeljeno i Specijalno priznanje za izvrsnost i motivaciju Ismailu Zulfiću koji, svakodnevno, fascinira svojom životnom energijom i stavom da nijedna prepreka nije nesavladiva. Leptir bez krila, kako ga odmila zovu, pokazao je da je pravi borac i istinska inspiracija. Od dječaka koji se plašio vode postao je plivački šampion. Veliki borac i rođeni pobjednik iza sebe već ima brojna sportskih dostignuća i pregršt medalja.

Sponzori Manifestacije „Sportista ZE-DO kantona 2020“:

GENERALNI POKROVITELJ MANIFESTACIJE VLADA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA

Zlatni sponzor:
RM – LH d.o.o. Zenica

Srebreni sponzori:
Tvornica cementa Kakanj d.d. Kakanj

Bronzani sponzor:
IGM d.o.o. Visoko i ArcelorMittal Zenica