Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka prošle srijede je učestvovao u finalnoj utrci na 800 m na Olimpijskim igrama u Tokiju gdje je, s vremenom 1:45.98, zauzeo šestu poziciju. Prvi kroz cilj su prošli Kenijci Emmanuel Kipkurui Korir (1:45.06) i Ferguson Cheruiyot Rotich (1:45.23) dok je bronzanu medalju osvojio Poljak Patryk Dobek (1:45.39). Četvrtoplasirani Peter Bol iz Australije je od našeg Tuke bio brži za tek šest stotinki.
Podsjećamo da je Tuka fantastično istrčao u polufinalu na 800 metara i zauzeo drugu poziciju u svojoj kvalifikacionoj grupi s vremenom 1:44.53. To vrijeme u finalu nije ponovio jer je dobio udarac u kvadriceps za vrijeme naguravanja tokom utrke.
– Potajno sam se nadao da mogu usrećiti sebe, svoju porodicu i sve moje Bosance i Hercegovce, ali to se, nažalost, nije desilo. Međutim, ako uzmemo u obzir da sam u Tokio stigao povrijeđen, nakon mitinga u Londonu, gdje sam doživio povredu stopala, ne smijem biti i nisam razočaran šestim mjestom. Sretan sam što sam uopšte nastupio i još sretniji što sam izborio finale. Ispunio sam svoj cilj plasmanom u finale u izuzetno jakoj konkurenciji. Finale je lutrija i što moj trener kaže, svi smo mogli osvojiti medalju! Šest-sedam atletičara je bilo blizu i odlučivale su nijanse. Svi su mislili da će Rotich biti zlatni, a na kraju je bio Korir, što samo pokazuje koliko je bila nepredvidiva utrka -rekao je Tuka odmah nakon utrke a potom je spomenuo događaj iz druge krivine.

OSTATAK TEKSTA PROČITAJTE U PRINTANOM IZDANJU