Zavidovićani su u petak navečer dobili još jednu zvijezdu, ovaj put u kulinarstvu.
Nakon četiri mjeseca, tačnije 16 takmičarskih emisija, i konkurencije od 12 takmičara, Amer Ćosić, dvadesetosmogodišnji mladić iz Zavidovića, čija je velika ljubav kulinarstvo, proglašen je najboljim.
Tročlani žiri proteklih je mjeseci u show programu „Super chef“ na TV Hayat, ocjenjivao takmičare, kritikovao, sugerirao, savjetovao, ali i bodrio i učio.
Amer je kao pobjednik showa dobio i novčanu nagradu koju kaže još ne zna kako će potrošiti.
„Bilo je ovo nezaboravno iskustvo. Kulinarstvo je naprije bio moj hobi, pa ljubav pa posao. Druženje, učenje, dobra atmosfera također su ključni da takmičari daju sve od sebe. Velika mi je čast i satisfakcija biti na mjestu pobjednika i među ovom ekipom“, kaže Amer, kojem ovo mu nije prvo takmičenje.
Prije nekoliko godina se takmičio na istom mjestu, zajedno sa majkom i tad su djelili prvo mjesto. Priznaje da je i sada pritisak u finalu bio ogroman i da se nije lako nositi sa izazovima koji su neminovni.
U Zavidovićima porodica Ćosić drži poznati restoran San Remo. Kaže kako je prva znanja pokupio upravo od majke, vrsne kuharice. Amerov dugoročni cilj je da ima svoju tv emisiju gdje bi pokazao svoje umjeće i znanje. Elokventan, kakav jeste, uz prirodni talent za kuhanje koji upotpunjuje znanjima svjetskih kuhara, sigurno je da bi to bio pun pogodak.
Voli neobične, zahtjevne recepte kojima dodaje svoj pečat. Njemu lično je najukusnija talijanska kuhinja, dok je francuska, kaže, najzahtjevnija. Glavna jela su njegov izbor, kada je riječ o pripremanjima, i to na slojeviti način, koji daje punoću okusa, poput japanske kuhinje.
Jednog dana Amer bi volio bi imati i svoj restoran u kojem bi pripremao neobična jela, moderne kuhinje. Najveći kulinarski uzori, od kojih je dosta naučio, su mu Amira Jusufović, Nermin Hodžić, Nihad Mameledžija.
Posebnu zahvalnost za podršku, Amer Ćosić upućuje svojim sugrađanima koji su ga bodrili u toku takmičenja i upućivali mu samo riječi hvale. Nakon proglašenja pobjednika showa „Super chef“ na Hayat TV, u Zavidovićima je priređen i vatromet, a Ameru i njegovoj porodici pristižu čestitke sa svih strana.