Na 59. takmičenju Prvi glas Bijelog Polja u Mostaru, koje je održano 19. decembra, a na kojem je u finalnom dijelu nastupilo 11 izvođača koji su stigli iz svih krajeva BiH, pobjedu je odnijela mlada Zeničanka Amina Bajramović koja se publici predstavila sevdalnikom ‘Po mjesečini kraj šimšira’, te je u perfektnoj izvedbi očarala žiri. „Svi takmičari se predstavljaju sa nekom pop, narodnom ili tradicionalnom pjesmom. Ja sam se, s obzirom da pjevam samo sevdalinke, prijavila sa jednom starom sevdalinkom koja se rijetko može čuti na festivalima“, kaže nam Bajramović.
Njegovanje tradicije
Među 11 takmičara, koji su uglavnom pjevali pop i narodne folk pjesme, žiri je birao tri pobjednika, publika jednog, a dodijeljena je i specijalna nagrada za izvedbu pjesme u duhu sevdaha i pop pjesme. „Bila sam veoma iznenađena kada sam čula da je za prvu nagradu žirija pročitano moje ime jer je konkurencija bila dosta jaka. Drago mi je da je jedna stara sevdalinka, koja se rijetko izvodi, bila pobjednička. Ova nagrada mi mnogo znači jer sam pokazala, naročito sebi, da je naša tradicija nešto što se cijeni i što neće pasti u zaborav dok god ima onih koji su spremni predstaviti ju kroz neponovljivu melodiju i tekst sevdalinke. Svakako da ću ovu nagradu pamtiti kao jedno predivno iskustvo kojeg ću se uvijek rado sjećati i pominjati“, kaže Bajramović.
Matematika i sevdalinka mogu zajedno
Nije ovo jedino priznanje i zapažen uspjeh ove mlade Zeničke. Kao što izvrsno pjeva sevdalinke jednako je dobra i u rješavanju matematičkih problema što je dokazala nedavno sticanjem bronzanog certifikata na međunarodnom takmičenju iz matematike International Youth Math Challenge. „Nisam očekivala dolazak do posljednje runde s obzirom na to da su zadaci bili dosta teški, a i druge obaveze nisu dozvoljavale temeljno razrađivanje zadataka, tako da mi je veoma drago da je i to što sam uspjela uraditi, shodno mom znanju i mogućnostima, bilo dovoljno. Nedavno je održana i ta posljednja runda na kojoj sam od 20 mogućih osvojila 12 bodova i time i bronzani certifikat. Drago mi je da sam učestvovala na ovom takmičenju i tako testirala svoje znanje i mogućnosti. Svakako da postoji potreba za dodatnim znanjem i vježbom, ali uzimajući u obzir cijelu situaciju veoma sam zadovoljna postignutim, kako rezultatom tako i iskustvom“, kaže Bajramović.