U prostoru zeničke Sinagoge je prošle sedmice otvorena 5. samostalna izložba Amne Sofić pod nazivom „Priča sa stakla“ a u organizaciji Galerije „Preporod“ Zenica. Izloženo je 35 radova koji su rađeni skoro svi ove godine, s dodatkom slika iz perioda 2009.-2011. godine (slike s 1. i 4. samostalne izložbe). Sve slike su rađene tehnikom slikanja na staklu.
– Na slikama su uglavnom cvjetni motivi, ali ima i apstraktnih i motiva čipke koji su posebna inspiracija iz naše tradicije. Do sad sam imala četiri samostalne izložbe i učestvovala sam na 16 kolektivnih. Na ovoj izložbi prvi put je izložena slika “Didi” koja je nagrađena 2005. godine na online galeriji “Marabu” u Njemačkoj. Poslije postavke ove izložbe u Zenici, radovi će biti izloženi i u Sarajevu -rekla je Sofić za „Našu riječ“.
Osvrt na radove napisao je prof. Midhat Kasap, a izložbu je zvanično otvorio prof.dr Spahija Kozlić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.
Galerija „Preporod“ Zenica priprema do kraja godine još dvije izložbe i to u Banjoj Luci u povodu Dana državnosti, pod pokroviteljstvom podpredsjednika RS-a Ramiza Salkića. Nakon toga slijedi izložba autorice iz Bužima. Naravno, sve aktivnosti će ovisiti o razvoju pandemije.