Zenica je odnedavno bogatija za školu plivanja i obuku neplivača AquaSwim. Osnovni cilj im je da polaznike nauče plivati na siguran, pravilan i zabavan način, te da djeca zavole plivanje. Trenutno broje 40 članova, rade u grupama od 10 do 12 polaznika, a treninzi se održavaju na zatvorenom bazenu Hotelu Zenica.
Od pilot projekta do velike podrške

Buća

„Ideja AquaSwim obuke neplivača i škole plivanja nastala je, prvenstveno, iz jedne poražavajuće informacije. U proteklih sedam-osam godina, od kad je zatvoren jedini bazen zatvorenog tipa “Industrijska”, hiljade djece i odraslih su ostali bez osnovne plivačke obuke. Čim sam saznao da je Hotel Zenica svoj zatvoreni bazen stavio na raspolaganje građanima, odlučio sam izraditi pilot projekt obuke neplivača i škole plivanja. Obratio sam se upravi Hotela Zenica te dobio njihovu podršku za realizaciju ideja“, kaže Benjamin Buća, osnivač AquaSwim obuke za neplivače i školu plivanja.
Kako kaže, za nepunih mjesec dana, AquaSwim je od pilot projekta prerastao u priču koju je podržao veliki broj ljudi. „Iako iza mene stoji dugogodišnje takmičarsko i trenersko iskustvo,ipak sam bio na edukaciji kod jednog od najboljih trenera u državi Arnel Dudića koji je bezuslovno podijelo svoje dugogodišnje plivačko i trenersko znanje sa mnom. Slobodno mogu reći da je i on jedan od kreatora ideje da u Zenici ponovo zaživi plivanje i da napravimo generacije sigurnih plivača. Također, jedan od nosilaca ovog projekta je i Kerim Mahmutović, dugogodišnji plivač koji dijeli svoje znanje mališanima na jedan poseban način“, ističe Buća.
Besplatna obuka za štićenike JU „Dom-porodica“
Uskoro će započeti realizaciju projekta obuke neplivača i škole plivanja za djecu iz JU „Dom-porodica“ Zenica. „Predviđeno trajanje projekta je 12 mjeseci ili dok sva djeca ne nauče plivati. Obuka neplivača i škola plivanja će u potpunosti biti besplatna, a to je najmanje što mogu uraditi za ovaj grad i ovu ustanovu“, poručio je Buća.