Na platou Arene „Husejin Smajlović“ Zenica, prošle srijede je održana svečanost, čime je ArcelorMittal Zenica ozvaničio završetak dva najznačajnija projekta zaštite okoline u Zenici. Radi se o projektima “Drugi hibridni filter na SM-6 u Aglomeraciji” i “Sistem sekundarnog otprašivanja na konvektorskoj Čeličani”, čime će građani Zenice imati čišći okoliš, a ArcelorMittal Zenica će, do kraja 2020. godine, ispuniti svoje zakonske obaveze vezane za dobijanje okolišne dozvole.
Generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica Nikhil Mehta je istakao da je ovo veoma bitan dan za ArcelorMittal Zenica, te da je hibridni filter jedan od najboljih i najvećih razvojnih projekata koje je ArcelorMittal Zenica izveo u Aglomeraciji. Podsjetio je da su prvi filter ugradili 2015., a drugi krajem 2019. godine.
Otada su emisije sa Aglomeracije smanjene na manje od 10 miligrama po kubnom metru. Ukupna vrijednost ovog projekta je oko 5 miliona KM. Jedan od najbitnijih projekata je i „Sistem sekundarnog otprašivanja na konvektorskoj Čeličani”, na koji su čekali mnogobrojni građani Zenice. Mehta je za projekat gradnje Toplane Zenica kazao da izuzetno dobro napreduje i da se završetak radova očekuje do kraja ove godine. Direktorica za ekologiju i energetiku u ArcelorMittalu Zenica Azra Sivro je podsjetila na činjenicu da je ArcelorMittal Zenica instalirao prvi hibridni filter u svijetu. Sivro je istakla da u 2021. godini očekuju da oba filtera rade sa istim performansama, koje će biti i ispod evropskih normi, sa emisijom prašine ispod 10 miligrama, te da će imati ugrađenu potpuno istu opremu. Kada je u pitanju projekat “Sistem sekundarnog otprašivanja na konvektorskoj Čeličani”, Sivro je kazala da je projekat od 2014. godine pa do danas rastao i razvijao se te da je sada u završnoj fazi.