„Pretpostavljam da ste svi upoznati da ArcelorMittal Zenica prolazi kroz tešku godinu i da je Kompanija prošle godine imala ogromnih finansijskih izazova. Pokušavamo da pronađemo načine kako da izađemo iz ove trenutne situacije. I, na kraju smo odlučili koje korake trebamo poduzeti kako bi nastavili održivost ArcelorMittala Zenica u Bosni i Hercegovini. Jedan od koraka je zaustaviti Koksaru. Koksna baterija će se zaustaviti krajem mjeseca aprila“, rekao je Nikhil Mehta, generalni direktor ArcelorMittala Zenica, na press konferenciji, održanoj u četvrtak.
Sačuvati što veći broj radnih mjesta
Dodao je da će nastaviti da kupuju koks, koji je neophodan za proizvodnju čelika i sa proizvodnjom koja je neophodna za naše tržište, ali i da prave plan kako i gdje da rasporede zaposlenike sa Koksare, kojih je oko 200, odnosno da sačuvaju što veći broj radnih mjesta. „Zaposlenici sa Koksare su veoma dobri radnici i bili su sa nama kroz dugi vremenski period. I one zaposlenike koji su radili dugi niz godina sa nama i koji su nam bili lojalni ne bi željeli da ih izgubimo, to jeste, prerasporedit ćemo ih u druge departmente. Uskoro ćemo doći sa planom gdje ćemo pokušati da zadržimo što više ljudi. Također smo u diskusiji i sa našim drugim jedinicama, uključujući i jedinicu u Njemačkoj i oni, također, traže dobre zaposlenike i vidjet ćemo na koji način da omogućimo transfer naših radnika u Zapadnu Evropu“, rekao je Mehta.
Kako je kazao, dopis su predali i Sindikatu, a razgovore su imali i sa Vladom FBiH i federalnom ministricom okoliša. „Mogu reći da više od 80% problema koje imamo sa okolišem dolaze sa Koksare, tako da, čim se ovo završi, taj dio će nestati. Na ovaj način želimo osigurati održivost naše Kompanije, kao i da riješimo probleme sa okolišem“, rekao je Mehta, ističući da postoji još mnogo koraka koje trebaju da urade kako bi osigurali da svoj biznis nastave u BiH. „Imamo plan.U diskusiji smo sa našim povezanim stranama i gledamo kako da to riješimo. Ovdje smo da ostanemo i gledamo na koji način da ostanemo što je više duže u BiH. Odgovoran smo građanin ove države i na tome ćemo još više da radimo“, poručio je Mehta.

Ostatak pročitajte u printanom izdanju