Digitalna umjetnica Anida Letić Sikirić nedavno je izradila dvije slikovnice u kojima opisuje avanture psića Bibija u bh. gradovima, Zenici i Sarajevu. Kako kaže, na ideju je došla kad je njen sin dobio na poklon slikovnicu vezanu za Chicago.
– Odmah mi je sinula ideja da bih voljela napraviti slikovnice koja će biti posvećene bh. gradovima, jer nisam vidjela nešto takvo, a činilo mi se kao dobra ideja za mališane. Ja sam imala želju raditi samo ilustracije, nisam dosad nikad pisala neku poeziju niti prozu ni za odrasle ni za djecu, ali mi je teško bilo tražiti nekoga da piše ono što sam ja zamislila i eto tako slučajno i neplanski, postadoh i pjesnik -kaže autorica i dodaje da je sam projekat trajao duži vremenski period.
– U međuvremenu shvatim da sam napredovala crtački, pa krenem ispravljati sve što sam već nacrtala, pa onda shvatim da sama želim raditi pripremu za štampu, pa dok sam i to savladala. Pa tek onda sva procedura oko štampanja, gdje sam se prvi put upustila u taj nepoznati proces. Inače, tražila sam izdavačku kuću koja bi obavljala sve te neke suvišne poslove za jednog autora, ali svi kojima sam se obratila, nisu bili zainteresovani ni da pogledaju šta imam. Nisam htjela odustati, odlučila sam sama ući u sav proces, jer vjerujem kad čovjek radi nešto s ljubavlju, da se Svemir cijeli okrene da mu pomogne u tome -rekla je Letić Sikirić i na kraju dodala da je zadovoljna s reakcijama te da u međuvremenu radi druge gradove.
Koncept je takav da psića Bibija dočeka neki prijatelj ili prijateljica u gradu u koji dođe i pokazuje mu znamenitosti, odnosno poznate lokacije, karakteristične za taj grad. Autorica se potrudila odabrati lokacije koje bi djeci bile zanimljive i za koje smatra da su simboli tog grada. Zamislila je da će slikovnice biti neka vrsta turističkog vodiča za djecu, da oni požele, kad dobiju slikovnicu, u stvarnosti posjetiti sve te lokacije koje je Bibi posjetio u svijetu knjige i tako bolje upoznaju svoju domovinu.