Osman Čelebijina-Potočka džamija u Zenici

Bajram-namaz će se klanjati u srijedu, u 6 sati i 53 minute


Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prvi dan Ramazanskog bajrama je u srijedu, 10. aprila 2024. godine. Centralna svečanost na području Muftiluka zeničkog održat će se u Sultan Ahmedovoj – Čaršijskoj džamiji u Zenici.
Sabah-namaz klanjat će se u 5:30 sati, zatim će uslijediti učenje sure Jasin za šehide, učenje ilahija i kasida, vazu–nasihat koji će održati prof. dr. Zuhdija Adilović, a u 6:53 sati bajram-namaz će klanjati i bajramsku hutbu kazivati muftija zenički hfz. prof. dr. Mevludin ef. Dizdarević. Od 7:30 do devet sati uslijedit će tradicionalno čestitanje – prijem u prostorijama Muftijstva zeničkog.
Dan kasnije, odnosno u četvrtak, uslijedit će obilježavanje Dana šehida u svim medžlisima na području Muftiluka zeničkog. Centralna svečanost za područje Muftiluka bit će organizirana u Žepču, na Šehidskom mezarju u Gornjoj Mahali, s početkom u 13:30 sati. U okviru obilježavanja Dana šehida, u subotu, 13. aprila 2024. godine, u prostorijama JU „Kulturno-sportski centar“ u Zavidovićima, s početkom u 17:00 sati, bit će upriličeno izvođenje „Poeme o bosanskom bijelom šehidu“. Posjeta delegacije Muftijstva zeničkog i Medžlisa Islamske zajednice Zenica Kazneno popravnom zavodu Zenica će biti organizovana u petak, 12. aprila.