Delegacija Vlade i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona predvođena premijerom Mirnesom Bašićem i predsjedavajućim Ćazimom Huskićem, povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, položila je cvijeće i odala počast šehidima i poginulim borcima na spomen-obilježju „Kameni spavač“ u Zenici.
Premijer Bašić je rekao da je dužnost svih koji Bosnu i Hercegovinu nose u srcu da na Dan nezavisnosti odaju počast najvećim sinovima koji su dali živote za nezavisnost i slobodu, te poručio da se moramo okrenuti evropskim integracijama koji će državi donijeti trajni mir i stabilnost.
– Mi se moramo okrenuti evropskim integracijama, NATO savezu i tako se odužiti patriotama koje su dale svoj život za BiH. Imali smo niz aktivnosti povodom Dana nezavisnosti, a već sutra moramo razmišljati o budućnosti i tamne oblake nad BiH moramo razbiti. Podignimo visoko zastave, to je najmanje što možemo uraditi. Moramo jedni drugima pružiti ruke, zaboraviti na političke različitosti i okrenuti se ka budućnosti BiH -rekao je Bašić.
Predsjedavajući Skupštine Huskić rekao je da je ovo najsvečaniji dan za domovinu, ali da država nikad nije bila u težoj situaciji gotovo tri decenije.
– Svjesni smo da se Dan nezavisnosti obilježava u dijelu države. Ne znam dokle će biti tako, ali mi s ovog mjesta moramo poručiti svim građanima da ponosno istaknemo zastave i pokažemo da smo dostojni domovine – rekao je Huskić.
Nakon polaganja cvijeća, u hotelu Zenica upriličen je tradicionalni prijem i druženje s predstavnicima krovnih boračkih organizacija iz ZDK proisteklih iz Armije RBiH i Hrvatskog vijeća odbrane.