Konjic

Važnu ulogu u resocijalizaciji i rekulturizaciji ratnih vojnih i civilnih invalida, te učesnika i stradalnika rata ima Udruženje „BATON“ Zenica. Različitim aktivnostima i projektima, olakšaju njihovo stanje, život i hendikep u kojem su živjeli. Jedna od tih projektnih aktivnosti jesu i Batonove edukativne ekskurzije.

Sarajevo

Istinska briga za borce
Glavni cilj organizovanja Batonovih edukativnih ekskurzija jeste posjeta kulturno-historijskim spomenicima i lokalitetima koji su vezani za odbranu od agresije na Bosnu i Hercegovinu dok, s druge strane, riječ je o duhovno terapijskom projektu.
„Nemojmo zaboraviti da je cijela BiH bila predmetom napada naših agresora, na naki način, ostali su lokaliteti koji bi bilo dobro da se posjete iz razloga što su vezani za naše herojstvo, naše historijske događaje, a vezani su i za značajane ličnosti. Drugi segment zbog kojeg radimo putovanja jeste što je ovo i duhovno terapijski projekat. Našim članovima, ratnim vojnim invalidima, civilnim invalidima, učesnicima i stradalnicima rata i svim simpatizerima Udruženja, u vremenu trauma, nepravde, loših vijesti, treba da ponudimo nešto lijepo i kažemo da ne razmišljaju o lošim dešavanjima oko nas“, kaže dr. sc. Amir Ismić, predsjednik Udruženja.
Posjetili stare sarajevske džamije, Maglaj, Konjic
Do sada su posjetili stare sarajevske džamije, herojski grad Maglaj, a nedavno su bili u Konjicu.

Maglaj

„Dva autobusa i blizu 90 prijavljenih putnika imali su priliku da posjete Konjic, prelijepi hercegovački grad i njegove prirodne ljepote, te kulturno-historijske znamenitosti. Posjetili smo Junuz Čauševu- Čaršijsku džamiju, Sulejman begovu –Prkanjsku džamiju, Mehmed Čauševu-Tekijsku džamiju, Husein begovu -Vardačku džamiju, Muhamed begovu –Repovačku džamiju, te novosagrađenu Gradsku džamiju. Isto tako, posjetili smo Zavičajni muzej grada Konjica, te Spomen-sobu i harem za 478 konjička šehida, a održan je i čas historije herojske odbrane grada Konjica“, kaže Ismić, dodajući da su narednim edukativnim ekskurzijama planirane posjete Olovu, Bijeljini, Banja Luci, Stocu i Jajcu.
Primjer drugima
Nekada su, napominje Ismić, članovi Udruženja putovali po inostranstvu, bili su u Austriji, Njemačkoj, Turskoj i Hrvatskoj, više puta, međutim, žele posjetiti bh. gradove, kulturno-historijske spomenike i uživati u ljepotama naše domovine.
„Odlučili smo da našim članovima predstavimo BiH, jer ono što bismo, danas-sutra, vidjeli u Milanu, Beču ili negdje drugdje, sve mi to, i još ljepše, imamo u BiH. Naš cilj je da, na neki način, brendiramo našu domovinu, kako bi se i drugi okrenuli našim vlastitim prirodnim i kulturnim znamenitostima“, ističe Ismić.