Gradsko udruženje oboljelih od šećerne bolesti Zenica obilježit će 14. novembar, Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, akcijom mjerenja šećera u Tržnom centru “Džananović”.
Promotivna akcija
Prema riječima predsjednika Upravnog odbora ovog udruženja dr. Zorana Berberovića, volonteri će u nedjelju, 14. novembra od 10,00 do 12,00 sati dijeliti promotivne materijale i omogućiti svim posjetiocima besplatno mjerenje nivoa glukoze u krvi.
Svjetski dan dijabetesa obilježava se 14. novembra od 1991. godine kada je ustanovljen od strane Međunarodne federacije za dijabetes (IDF) i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) kao odgovor na sve izraženiji, rastući problem šećerne bolesti i opterećenja koje ona predstavlja za pojedince, njihove porodice i društvo u cjelini.
Pristup njezi
Ove godine posebno je značajno da se obilježava i 100 godina od otkrića inzulina, lijeka koji je do tada smrtonosnu bolest stavio pod kontrolu i omogućio normalan život milionima pacijenata. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa je Pristup njezi dijabetesa.