Naučno je dokazano da su najvažniji prediktori za ostvarenje maksimalnog razvojnog potencijala djece – dojenje i pravilna ishrana, te vakcinacija. Zahvaljujući vakcinama, pod kontrolu su stavljene mnoge, ranije smrtonosne bolesti, a na godišnjem nivou spriječi se do 3 miliona smrti.

Važeće kalendare imunizcije i više informacija o obaveznim vakcinama potražite
na portalu www.vakcine.ba ili na stranicama Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Posljednjih godinu dana, kada je fokus zdravstvene zajednice usmjeren prema epidemiji COVID-19, redovna imunizacija djece nenamjerno je gurnuta u drugi plan. Nažalost, na planu redovne imunizacije Bosna i Hercegovina bilježi loše rezultate: čak 32% djece nije u potpunosti vakcinisano, a taj trend raste. Posljedice ovoga mogu biti fatalne.
Često se dešava da su roditelji nesigurni i imaju mnogo pitanja u vezi s vakcinama. Stoga je UNICEF BiH omogućio roditeljima da svoja pitanja postave nekim od najuvaženijih pedijatara u našoj zemlji, među kojima su cijenjeni stručnjaci: Amra Junuzović, Branislav Lolić, Ljiljana Buha, Merima Nokić – Čolaković, Aleksandra Lujić i Dijana Dugonjić. Ove razgovore možete pronaći na društvenim mrežama pod hashtagom #VakcineDjeluju, a u nastavku pročitajte neka od najčešćih pitanja.
Radi čega se preporučje vakcinacija?
Vakcine su medicinski preparati koji koji stimuliše imuni odgovor organizma da stvori antitijela. Neke od bolesti od kojih se možemo zaštiti vakcinama su morbili, difterija, polio, veliki kašalj, difeterija i rubeola.

Aktivnosti promocije imunizacije koje provodi UNICEF BiH podržava USAID BiH.

Da li su vakcine ispravne i sigurne za našu djecu?
Sve vakcine koje se koriste u domovima zdravlja u BiH su prošle rigorozne kontrole od strane Svjetske zdravstvene organizacije, zemlje proizvođača i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Nema ni jednog razloga za sumnju u kvalitet vakcina.
Koje su moguće nuspojave kod vakcina?
Mala i kratkotrajna temperatura je znak da organizam počinje da reaguje na vakcinu i to je normalna, čak poželjna pojava. I otok na ubodnom mjestu spada u očekivane postvakcinalne reakcije. Roditelji prilikom vakcinacije dobiju informaciju kako da se odnose prema tome. Samo ako oteklina traje duže od tri dana i praćena je povišenom temperturom, treba se obratiti ljekaru.
Da li je istina da MMR vakcina može biti uzrok autizma?
Ne, to je mit koji se pojavio prije 16 godina, na osnovu falsifikovanju rezultata naučne studije. Komplikcije nakon vakcinacije vrlo rijetke. Npr. na milion primljenih vakcina, samo četiri mogu rezultirati ozbiljnim alergijskim reakcijama, a ozbiljne komplikacije dešavaju se u jednom od sto miliona slučajeva.
Jesu li vakcinisana djeca ugrožena od nevakcinisane?
Djeca koja su potpuno vakcinisana nisu ugorožena, ali djeca koja nisu primila sve doze vakcina ili ih nisu primila na vrijeme su izložena riziku. Nema razloga da neko oboli zbog samovolje roditelja i odbijanja vakcinacije. Ne zaboravimo da ima i djece koja zbog nekih stanja ili bolesti ne mogu dobiti vakcinu. Ako su njihovi vršnjaci vakcinisani u visokom procentu, a to je iznad poželjnih 95%, oni će biti junaci, zaštitinici svojih prijatelja.