Premijer po ovlaštenju, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirnes Bašić i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Spahija Kozlić primili su u sjedištu kantonalne Vlade vršioca dužnosti direktora Direkcije “BH Telecoma” u Zenici, Namira Škalju.
Društvena odgovornost
“BH Telecom” d.d. Sarajevo je jedna od društveno najodgovornijih domaćih kompanija, a svake godine donira jedan milion KM. Ove godine “BH Telecom” je donirao dva miliona KM, jer je na početku pandemije COVID-19 izdvojio dodatni milion maraka za potrebe zdravstvenih ustanova. Od toga je Kantonalna bolnica Zenica dobila 200.000 KM.
Od redovnih milion KM donacija, 29 pravnih subjekata u ovom kantonu – škola, javnih kuhinja, humanitarnih organizacija, dobilo je 140.950 KM, od čega je za 22 škole izdvojeno 110.270 KM, saopćila je kantonalna Press služba.
Pomoć obrazovanju
Ministri Bašić i Kozlić zahvalili su se “BH Telecomu” i direktoru Škalji na izraženoj društvenoj odgovornosti u toku pandemije, a posebice pomoći sektoru obrazovanja, jer je ova kompanija u toku pandemije u dva navrata omogućavala besplatni internet za online nastavu učenicima osnovnih i srednjih škola čiji roditelji to nisu mogli omogućiti svojoj djeci. Na ovaj način, u školskoj 2019/2020. godini je u periodu mart-april besplatni internet omogućen za 484 učenika koji su dolazili iz 77 škola.
U ovoj školskoj godini je, također, omogućen besplatni internet za potrebe pohađanja online nastave, a ovaj vid pomoći dobilo je više od 400 učenika iz 34 različite škole. Priključak besplatnog interneta vrši se na osnovu zahtjeva koji roditelji dostavljaju školama, a škole spiskove takvih učenika šalju “BH Telecomu”. Daleko najveći broj roditelja se odlučuje za besplatni mobilni internet.
Nastavak podrške
Škaljo je najavio da će ova kompanija nastaviti pomagati svim sektorima društva u ZDK-u, a posebice sektoru obrazovanja, cijeneći značaj obrazovanja i razvoja mladih za budućnost BiH.