Dan vozača i automehaničara je prilika da se podsjetimo na statistike i trendove kada je u pitanju sigurnost saobraćaja. Tim povodom razgovarali smo sa Benjaminom Sinanovićem, ministrom unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.
NR: Nedavno ste preuzeli dužnost ministra unutrašnjih poslova ZDK. Šta će biti Vaši prioriteti kada je u pitanju rad MUP-a u ovoj godini?
SINANOVIĆ: Prije preuzimanja funkcije ministra, dugo godina sam bio uposlenik ovog ministarstva i obnašao sam nekoliko pozicija. Radio sam u Zenici, Olovu i Zavidovićima tako da mi problematika, organizacija rada, nadležnosti i mane ovog ministarstva nisu nepoznate. Kroz prvu godinu, kako Vlada ZDK, tako i Ministrstvo, trebamo se posvetiti činjenici da je ZDK stavljen na američku crnu listu. Svojim djelovanjem, ponašanjem i postupcima moramo pokazati da nismo za crnu listu, te da smo kanton ali i država demokratskih vrijednosti i evropskih principa i načela, kao i transparentnosti u radu. U tom smislu, potrebno je uspostaviti ponovnu i aktivniju komunikaciju i saradnju sa američkom ambasadom ali i ambasadama i institucijama Europske Unije, te OHR-om. Pored toga, ono što svi zajedno možemo uraditi u narednom periodu je promjena percepcije MUP-a kao represivnog mehanizma. Policijski službenici i MUP ne trebaju biti svrha sami sebi već trebaju biti jedan servis građanima kako bi im bili bliži i uvijek na usluzi.


Svim vozačima i automehaničarima čestitam njihov dan. Ovom prilikom apelujem na vozače da, poštivanjem saobraćajnih propisa i povećanom pažnjom u saobraćaju, daju svoj doprinos ukupnoj bezbjednosti na području ZDK kako bi policijski službenici i automehaničari imali što manje posla.


Podrška uposlenicima MUP-a ZDK
NR: U Budžetu ZDK protekle godine izdvojena su sredstva za povećanje plata policijskim službenicima. Jeste li zadovoljni materijalnim položajem uposlenika MUP-a ZDK?
SINANOVIĆ: Budžet za 2023. godinu još uvijek nije donesen i u toku je priprema nacrta i prijedloga Budžeta. Trenutno, prema mojim informacjiama, postoji zahtjev Sindikata policijskih službenika, a uskoro će, pretpostavljam, doći i zahtjev Sindikata državnih službenika i namještnika ovog ministarstva kao i ministarstava koja egzistiraju u Vladi ZDK, za održavanje sastanka na kojem bi se razgovaralo o eventualnom povećanju plate i toplog obroka. Iskreno se nadam da ćemo iznaći načina i modela da dođe do povećanja plata i primanja svih uposlenika MUP-a ZDK. Ne treba zaboraviti da je nova Vlada krajem prošle godine isplatila jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 1.080 KM svim budžetskim korisnicima pa tako i uposlenicima ovog ministarstva što smatram kao jednu dobru poticajnu mjeru.
NR: Da li je ove godine planirano kadrovsko jačanje MUP-a ZDK? Kako se ocjenjuje sigurnosna situacija, da li je na zadovoljavajućem nivou i šta je potrebno uraditi kako bi se unaprijedila?
SINANOVIĆ: U prethodnoj godini bilo je planirano zapošljavanje 105 policijskih službenika, od čega 100 u činu policajac i pet u činu mlađi inspektor. Nije došlo do raspisivanja konkursa iz određenih tehničkih razloga. Vjerujem i iskreno se nadam da ćemo to uspjeti realizovati u tekućoj 2023. godini. Time bi sigurno doprinijeli boljem stanju u Ministarstvu i boljoj raspoređenosti posla, te bi doprinijeli i sigurnosti na terenu i u gradovima ZDK. Nama je, prema prioritetima i strategiji razvoja ZDK, stavljeno u nadležnost i jedan je od prioriteta efikasna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije kao i poboljšanje nivoa sigurnosti građana. Sve su to stvari koje su planovima i programima ovog ministarstva i Vlade ZDK dobro razrađeni i u tom smjeru će se svakodnevno raditi zbog poboljšanja sveukupne situacije.
Povećan procenat rasvjetljenosti krivičnih djela
NR: Situaciju u smislu sigurnosti saobraćaja dodatno komplikuju radovi na izgradnji Koridora Vc. Šta policija poduzima u ovom dijelu aktivnosti?
SINANOVIĆ: Korištenje izgrađene dionice Autoputa A1 kroz područje ZDK je u velikoj mjeri doprinijelo znatnom smanjenju broja saobraćajnih nezgoda, a samim time i posljedica koje one prouzrokuju. Nastavak izgradnje Koridora Vc donosi određene obaveze koje policijski službenici imaju, a odnose se na regulaciju saobraćaja alternativnim pravcima te povremene obilaske radilišta u cilju sprečavanja izvršenja krivičnih djela krađe građevinskog materijala i alata koje koriste izvođači radova. U prethodnom periodu kao i sada policijski službenici obavljaju uspješno svoje poslove te u tom kontekstu nisu zabilježeni veći sigurnosni problemi.
NR: Prema statističkim podacima koliko je bilo težih krivičnih djela u 2022. godini?
SINANOVIĆ: Najteža krivična djela počinjena u protekloj godini su: posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga – 394 djela, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga – 107 djela, izazivanje opće opasnosti – 47 djela, razbojništvo – 36 djela, bludne radnje – 11 djela, zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika – 10 djela, zloupotreba položaja ili ovlaštenja -7 djela, spolni odnos s djetetom, pokušaj ubistva i ubistvo-po 5 djela, iskorištavanje djeteta ili maloljetnika zbog pornografije i pronevjera u službi – po 3 djela, razbojnička krađa – 2 djela, te otmica, pokušaj silovanja i rodoskrvnuće – po jedno djelo. Treba istaći da je procenat rasvjetljenosti krivičnih djela u 2022. godini veći nego u 2021. i on iznosi preko 82% od ukupnog broja evidentiranih krivičnih djela.
Saradnja sa lokalnom zajednicom
NR: Kakvo je stanje kada govorimo o prisustvu policijskih službenika u školama na području ZDK? Koje preventivne mjere provodite?
SINANOVIĆ: Prisustvo policijskih službenika u školama kao i u blizini školskih dvorišta je permanentan zadatak koji obavlja veliki broj policijskih službenika. Realizacijom strategije rada policije u zajednici nastojimo osnažiti partnerstvo između policije i građana te na taj način raditi na uočavanju i rješavanju problema u zajednici. Tako operativne koncepte i mjere koje se primjenjuju u korist sigurnosti neposrednog okruženja građana ujedno jačaju osjećaj sigurnosti i doprinose odnosu povjerenja između građana i policije. Interaktivni odnos koji se primjenjuje u kontaktu sa učenicima, menadžmentom škola i nastavnim osobljem realizuje se kroz razne vidove edukacija i radionica što ima za cilj preveniranje društveno neprihvatljivog ponašanja koje dovodi do vršnjačkog nasilja, zloupotrebe opojnih sredstava i drugih vidova maloljetničke delikvencije.
NR: Koji su najznačajniji događaji na kojima su policijski službenici provodili mjere i radnje sa ciljem obezbjeđenja lične i imovinske sigurnosti građana u protekloj godini?
SINANOVIĆ: U protekloj godini policijski službenici su imali niz događaja koji su predstavljali sigurnosni izazov u pogledu obezbjeđenja lične i imovinske sigurnosti građana. Za ovu priliku izdvojio bih sljedeće: provedene aktivnosti oko održavanja povoljnog ambijenta za provođenje Općih izbora u BiH u oktobru prošle godine gdje su policijski službenici izvršili obezbjeđenje svih predizbornih skupova, zatim obezbjeđenje biračkih mjesta kao i glasačkih materijala prije, u toku i nakon provedenog procesa glasanja.