NIPD Naša riječ u saradnji i pod pokroviteljstvom Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša ZDK, raspisuje tradicionalni konkurs “Napiši priču-Uradi sliku” za učenike osnovnih i srednjih škola sa područja Zeničko-dobojskog kantona.
Ovogodišnja tema je u skladu sa akcijom koju su pokrenule Ujedinjene nacije i glasi:
“Biću dio promjene #ActNow”.
COVID-19 je pogoršao naš život. Način na koji radimo, način interakcije i kretanja. Ovo može biti prekretnica. Iskoristimo trenutak i promijenimo kurs – prema održivijem načinu života.
#ActNow je kampanja Ujedinjenih nacija za pojedinačno djelovanje na klimatskim promjenama i održivosti. Svako od nas može pomoći u ograničavanju globalnog zagrijavanja i brinuti se za svoju planetu. Promjenom svojih navika i donošenjem odluka koje imaju manje štetne učinke na okoliš, imamo moć sa se suočimo s klimatskim izazovima i izgradimo, bolji, održiviji svijet.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu
okoline ZE-DO kantona i NIPD “Naša riječ” raspisuju

K O N K U R S
«Napiši priču – Uradi sliku»

PREDMET
Literarni i likovni radovi učenika osnovnih i srednjih škola
u ZE-DO kantonu o temi
„Biću dio promjene #ActNow”

PRAVO UČEŠĆA NA KONKURSU
Pravo učešća na konkursu imaju djeca osnovnoškolskog uzrasta, od 7 do 15 godina, te srednjoškolci, iz svih osnovnih i srednjih škola na području ZE-DO kantona.

PRAVILA KONKURSA
Iz svake škole na konkurs može biti poslan neograničen broj
literarnih i likovnih radova.

ROK ZA PRIJAVU
Konkurs je otvoren do 20. novembra 2020. godine.

MJESTO PODNOŠENJA PRIJAVA
Literarne i likovne radove treba slati na adresu redakcije:
«Naša riječ» Zenica, Bulevar Kralja Tvrtka I, broj 1, 72000 Zenica.
Literarne radove možete slati i na mail: [email protected]
NAGRADE
Bit će dodijeljeno ukupno 12 (dvanaest) nagrada, za najbolje literarne i likovne radove. Prva nagrada za učenike osnovnih škola iznosi 200 KM, druga nagrada 150 KM, a treća nagrada je 100 KM. Nagrade će se dodjeljivati posebno za literarne, a posebno za likovne radove. Prva nagrada za učenike srednjih škola iznosi 250 KM, druga je 200 KM, a treća 150 KM. Također, nagrade će se dodjeljivati posebno za literarne i likovne radove.
Posebna nagrada: Škola koja bude učestvovala sa najvećim brojem radova (računaju se likovni i literarni) dobit će godinu pretplate na časopis „ZE-DO eko“, na broj primjeraka koji je adekvatan broju poslanih radova.
Ove godine dodijelit ćemo i specijalnu nagradu za najkreativnijeg učesnika konkursa, novčana vrijednost nagrade 100 KM.
OCJENJIVAČKI SUD
Ocjenjivački sud bit će sastavljen od eminentnih stručnjaka ekologa,
umjetnika i novinara.

OBJAVLJIVANJE REZULTATA KONKURSA
Objavljivanje rezultata konkursa bit će u listu «Naša riječ». Svi nagrađeni literarni i likovni radovi biće objavljeni u časopisu ”ZE-DO eko”, kao i još po deset najuspješnijih literarnih i likovnih radova.