Trenutna situacija na tržištu u okruženju, gdje već postoje nestašice mlijeka, u velikoj mjeri odrazila se i na trgovine širom Bosne i Hercegovine. Razlog za pad proizvodnje i nestašicu mlijeka ogleda se u poskupljenju cijena koncentrata, stočne hrane, goriva te sušnoj godini.
Potrebno povećanje otkupne cijene
Razlozi za neštašicu mlijeka dovest će do toga da će u narednom periodu doći do povećanja cijena mlijeka koje građani kupuju u maloprodaji. Trenutna cijena mlijeka u trgovinama kreće od 1,50 do 2,50 KM, u zavisnosti od proizvođača i postotka masti u mlijeku dok je otkupna cijena od 0,50 do 0,80 feninga. Kako bi spasili mljekarstvo i uspjeli se izboriti s poskupljenjima, proizvođači mlijeka iz Bosne i Hercegovine zatražili su povećanje otkupne cijene za 50 posto pa bi tako otkupna cijena iznosila minimalno 1,20 KM. Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine prosječna cijena za litar mlijeka u tetrapaku u septembru 2021. godine iznosila je 1,40 KM.


U trgovačkim lancima cijene mlijeka variraju u zavisnosti od proizvođača ali i postotka mliječne masti. U Bingu i Konzumu je mlijeko proizvođača Meggle sa 1,5% mliječne masti moguće kupiti po cijeni od 1,75, sa 2,5% mliječne masti po cijeni od 1,90 KM dok je za kupovinu mlijeka koje sadrži 3,2% mliječne masti istog proizvođača u Bingu košta 2,25 KM, a u Konzumu 2,05 KM.


Hrvatska i Srbija uvele mjere
Kada su u pitanju zemlje u okruženju, Vlada Republike Srbije protekle sedmice je, u cilju omogućavanja redovnog snabdijevanja stanovništva i spriječavanja odliva sirovine van granica zemlje, uvela zabranu izvoza sirovog i pasterizovanog mlijeka, osim za Republiku Sjevernu Makedoniju i Republiku Albaniju, te povećala cijene mlijeka. Vlada Hrvatske planira poduzeti mjere koje podrazumijevaju ograničenje cijena osnovnih živtonih namirnica među kojima je i mlijeko.