Tešanj-Arhiva

Obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Kaknju počinje već danas (utorak, op.a.) promocijom i projekcijom dokumentarnog filma autora Avde Huseinovića „Agresija na istinu“. U četvrtak, 29. februara, u Gradskoj biblioteci Kakanj, će biti upriličena promocija romana „Melun“, autora Envera Čolakovića, a u petak će biti održan Memorijalni košarkaški turnir „Anes Begić“, polaganje cvijeća na Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. i Spomen-obilježje palim borcima Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945., zatim predavanje akademika prof.dr. Mirka Pejanovića o temi „Dan nezavisnosti BiH“, a u velikoj Sali Doma kulture bit će upriličena Svečana akademija.
I Općina Breza je pripremila bogat program obilježavanja. U utorak će biti izvedena predstava za djecu „Dječak koji nije želio da odraste“, u produkciji Studio Teatra Zenica, u četvrtak će biti upriličena projekcija dokumentarnog filma „Referendum ‘92“ i razgovor sa autoricom Arijanom Saračević-Helač, dok će u petak biti okupljanje ispred zgrade Općine Breza i obilazak spomen-kosturnice boraca NOR-a, rimokatoličkog groblja, šehidskih mezarja i centralnog-spomen-obilježja, gdje će biti upriličeno odavanje počasti i polaganje cvijeća. Nakon toga će, u Radničkom domu, biti upriličen kulturno-zabavni program.
Program obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u Visokom počet će, također, u utorak, svečanim otvorenjem nove Područne škole “Alija Nametak” u Goduši. U četvrtak će biti upriličena promocija izložbe „Visočka nošnja“, u Zavičajnom muzeju Visoko, a u petak polaganje cvijeća na Spomen-kosturnici borcima NOR-a, Spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima i Trgu žrtava genocida u Srebrenici. Istoga dana će biti održana i svečana sjednica Gradskog vijeća, zatim prigodan koktel, kao i Program obilježavanja 1.marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Kondžilu MZ Radovlje.
Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Maglaj, polaganjem cvijeća na spomen-obilježjima i bistama i na Centralnom-spomen obilježju i bistama narodnih heroja i svečanom akademijom, Dan nezavisnosti BiH u Maglaju bit će obilježen u četvrtak.