Amir Kadrić i Almin Smajić

Ekipa Naše riječi je protekle sedmice bila zajedno s saobraćajnom patrolom Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona na jednoj od rutinskih kontrola saobraćaja. Patrolu su sačinjavali policajci Policijske stanice Centar, Amir Kadrić i Almin Smajić. Kadrić nam je kazao da na kontroli učesnika u saobraćaju radi skoro pet godina dok je Smajić pripadnik zadnje, 40. klase te ovaj posao obavlja nešto više od tri mjeseca.– Postoji prilična razlika između profesionalnih vozača i drugih. Profesionalni vozači prave prekršaje u vrlo malom procentu. Uglavnom poštuju sve odredbe Zakona o saobraćaju u BiH, ne koriste mobitel u vožnji, koriste sigurnosni pojas, redovno pale svjetla, propuštaju pješake. Dok vozači u saobraćaju koji nisu profesionalci mnogo češće prave već nabrojane prekršaje -kaže Amir Kadrić.Najčešći prekršaji

– Najčešći problemi kad su u pitanju saobraćajni prekršaji u toku dana su: nepropisna parkiranja, nepropuštanje pješaka na obilježenih pješačkim prijelazima, izuzetno veliki i opasan prekršaj koji dovodi do saobraćajnih nezgoda je korištenje mobitela u vožnji. Također je vrlo čest prekršaj i prekoračenje brzine. Kad su u pitanju kontrole saobraćaja u večernjim satima, najveću pažnju posvećujemo tome da li su vozači pod dejstvom alkohola. Tad pristupamo dokumentovanju tih prekršaja, alko-testiranju i ako se utvrdi da u organizmu vozača ima alkohola pristupamo sankcionisanju vozača te istog isključimo iz saobraćaja -kaže Kadrić te napominje da se ponekad dogodi da vozači odbijaju alko-test.
– Takve situacije ne bih nazivao neugodnim, to je naš redovan posao. Često vozači koji su pod dejstvom alkohola u većim količinama negoduju i pokušavaju izbjeći alko-test. Pretvaraju se da su bolesni i da ne mogu da napušu test. Zna se dogoditi da neki i pređu granice, postanu bezobrazni, omalovažavaju policijske službenike, tada pristupamo sankcionisanju po Zakonu o javnom redu i miru -istakao je Kadrić a potom dodao da se često dogodi da dobiju osmijeh i od učesnika u saobraćaju koji budu sankcionisani.
– Budu zadovoljni s našim pristupom i ponašanjem. Kad vide mlade, školovane i elokventne policajce koji poznaju strane jezike, stranke budu zadovoljne. Mnogo je pozitivnih primjera da se rastanemo s osmijehom na licu nakon što im uručimo prekršajni nalog -kaže Kadrić na kraju.

Konstantna obuka
Almin Smajić je jedan od 107 policajaca koji su nakon završene obuke na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova u Sarajevu zakletvu položili krajem mjeseca septembra 2022. godine u prostorijama Centra za edukaciju policijskih službenika i smještaj Specijalne policijske jedinice i centralne arhive MUP-a ZDK u Zenici. Pohvalio je starije kolege te dodao da je velika razlika raditi u dnevnoj i noćnoj smjeni.
– Moja klasa je nova i za sad nas raspoređuju na različite pozicije. Konstantno se obučavamo uz starije kolege koji nam pomažu i odgovaraju na sva naša pitanja. Još uvijek nemam neka značajna iskustva, uglavnom sam se susretao s manjim prekršajima -kazao je Smajić te dodaje da mu je od djetinjstva bila želja da postane policajac.
Zenički taksista Senid Talić je prilikom rutinske kontrole u izjavi za naše novine imao samo riječi hvale za policijske službenike.
– Osjećam se dosta sigurnije kad ih vidim na putu. Uvijek su fer i korektni. Ponekad se dogodi da imamo malo „teže“ putnike pa prisustvo policije dobro dođe -kazao je Talić.
Policijski presretač

Policijski presretač

Prateći nove trendove i primjenu sofisticiranih tehnologija u kontroli saobraćaja, sredinom mjeseca novembra 2022. godine je ozvaničen početak upotrebe novog službenog vozila-presretača koji je nabavljen s ciljem unapređenja stanja u oblasti sigurnosti saobraćaja na području ZDK i efikasnijeg sankcionisanja prekršaja u saobraćaju. Ovo vozilo policijskim službenicima svakodnevno olakšava obavljanje poslova u kontroli saobraćaja te poduzimanju represivnih mjera prema počiniocima saobraćajnih prekršaja. Također, policijski službenici korištenjem ove opreme adekvatnije obavljaju svoje redovne poslove te s većom prisutnošću policijskih službenika na terenu, povećavaju stanje sigurnosti na putevima u ZDK a cilj je znatno smanjiti broj saobraćajnih nezgoda, smrtno stradalih i povrijeđenih lica. Radarski sistem Patrol G2 je integrisan na krovu vozila i koristi devet videonadzornih kamera i radarski uređaj. Ima mogućnost da detektuje sve učesnike u saobraćaju, registarske tablice te da mjeri brzinu kretanja vozila u dolaznom i odlaznom smjeru, odnosno brzinu vozila s kojima se mimoilaze kao i brzinu vozila iza kojih se kreću u istom smjeru. Radarski uređaj koristi i odgovarajuće kamere za detektovanje registarskih tablica i prekršaja, te ima mogućnost rada kako u mirovanju tako i u pokretu, evidentirajući prekršaje istovremeno u više saobraćajnih traka. Svaki prekršaj evidentira se fotografijom i video zapisom te se može koristiti u svim vremenskim uslovima, noću i danju.