Povodom presude Kantonalnog suda u Zenici kojom je Javna ustanova Kantonalna bolnica Zenica postala vlasnik zemljišta na kojem se nalaze objekti ove ustanove te toku procesa sticanja statusa Univerzitetske bolnice prošlog četvrtka je u održana konferencija za medije. Direktor KBZ-a prof. dr. sc. prim Rasim Skomorac je pojasnio da je presuda Kantonalnog suda u Zenici konačna i pravosnažna te da je to historijski čin za Bolnicu koja je, kao jedina ustanova, na ovaj način riješila status vlasništva imovine.
Interventna kardiologija
– Vjerovao sam u ovaj ishod jer smo se vodili istinom i pravom. Malo je onih koji su nam vjerovali da je ovo izvodivo, a uspjeli smo kroz našu argumentaciju dokazati da je pravo posjeda na našoj strani -kazao je Skomorac i akcentirao projekt gama noža u Zenici kojeg će pokušati obnoviti s parterima koji su se ranije povukli iz projekta javnog privatnog partnerstva, ali i projekt interventne kardiologije koji je sušta potreba ovog grada, ali i cijelog kantona.
-Projekt interventne kardiologije mora biti realiziran zbog naših pacijenata. Projekt energetske efikasnosti također je bio opstruiran jedno vrijeme, ali je riješeno te uskoro kreće izrada projekta i do kraja godine ili naredne počinjemo s tim projektom. Projekt interventne kardiologije se mora realizirati ne zbog direktora već zbog potreba naših pacijenata. Nakon dobijanja presude Kantonalnog suda uputili smo našem partneru zahtjev za nastavak realizacije projekta i očekujemo njihov odgovor pa bi do kraja godine mogli realizovati taj projekt JPP. Međutim, postoje i drugi partneri kako znate iz ranijih mjeseci tako da ćemo o tome još razgovarati. Želimo podići ljestvicu iznad i postaviti bolji kvalitet i pružiti mogućnost i drugima da apliciraju -kaže Skomorac.
Pomoćnik direktora za medicinske poslove, dr Kasim Spahić je kazao da je Kantonalna bolnica Zenica stavila na raspolaganje kapacitete tuzlanskim pacijentima koji zbog kvara na uređaju za radioterapiju ne mogu dobivati usluge te u narednim danima očekuju pet pacijenata koji će biti smješteni u ovoj ustanovi i primati uslugu koja im je potrebna.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju