Dobijanje potomstva želja je većine bračnih parova. Trudnoća se nekada ne može ostvariti prirodnim putem, a koliko vantjelesna oplodnja može biti stresna, najbolje znaju parovi koji su prošli ili prolaze kroz ovaj postupak. Svoju emotivnu priču i jednu od najtežih borbi kroz koju prolazi, s redakcijom Naše riječi podijelila je Zeničanka čije će iskustvo ohrabriti mnoge bračne parove koje se suočavaju sa istim problemom.
Urađena četiri postupka IVF-a
„Prije nego krenem pričati o postupku IVF-a, odnosno biomedicinski potpomognutoj oplodnji, moram naglasiti da mi je drago da ova tema neće ostati tabu tema te što se neko sjetio parova i njihove agonije kroz koju prolaze. Malo se priča i piše o njima, iako žena prolazi najveću agoniju, ali mi smo žene kraljice. Iako nismo majke, to ne znači da smo manje vrijedne. Zbog borbe, želje i cijelog, jako iscrpljujućeg, procesa kroz koji prolazimo, a da ne pričam o nama koje smo to prošle nekoliko puta, zaslužujemo orden i status jake žene“, počinje svoju životnu priču 39-ogodišnja M.Š. iz Zenice, po zanimanju zdravstvena radnica.
Kako kaže naša sagovornica, u braku je već devet godina, dok se zadnjih šest godina pokušava ostvariti u ulozi majke. Tačnije, borba nje i njenog muža za potomstvo počinje 2016. godine kada su saznali da se u ulozi roditelja ne mogu ostvariti prirodnim putem te im je tada preporučeno da posjete neku od klinika za IVF. „Radila sam četiri postupka IVF-a: dva u Bosni i Hercegovini, dva van granica naše države. Prvi postupak IVF-a završio se spontanim u osmoj sedmici i to mi daje snagu da ne odustanem. Često me ljudi koji me poznaju, pa i moj muž, pitaju otkud mi tolika snaga jer znaju koliko suza prolijem nakon negativne bete, negativnih testova i svog tog ‘ludila’ i procesa prilikom apliciranja injekcija koje dajem sama sebi dva-tri puta na dan i kada se ne mogu kontrolisati. Koliko je težak postupak dovoljno je naglasiti da pojedine klinike parove prvo upute na psihologu na razgovor kako bi ih pripremili na sve što trebamo proći“, kaže naša sagovornica istakavši da su postupci vantjelesne oplodnje, pored toga što su jako iscrpljujući, i jako skupi.

Ostatak pročitajte u printanom izdanju