Nakon što je prošle godine Bosna i Hercegovina osvojila naslov prvaka na Balkanskom prvenstvu u Albaniji, ove godine su naši sportisti odbranili naslov i po drugi put zaredom okitili se naslovom titule prvaka Balkana. Na 23. Balkanskom prvenstvu u teakwondou, koje je održano u Sarajevu, učestvovalo je preko 600 takmičara iz 11 zemalja, a Bosna i Hercegovina je u ukupnom poretku iza sebe ostavila Tursku i Srbiju. Izuzetno smo ponosni na sve naše takmičare, koji su branili boje svojih klubova, ali i cijele Bosne i Hercegovine, koja se ima čime ponositi.
Taekwondo kolektiv „Bosna-Rudar“ Moštre Visoko ostvario je sjajan rezultat vrativši se kući s naslovima dva prvaka, dva viceprvaka i jednim trećeplasiranim takmičarom. Zlatne medalje i naslove prvaka Balkana su osvojili Davud Mušija i Amer Gladović, srebrni su Amina Hrvat i Mehmed Čaluk dok je bronzu osvojio Azur Agičić.
– Naša Akademija nastavlja pisati historiju kada je u pitanju zenički taekwondo. Nastupili smo s tri takmičara i osvojili tri medalje. Na pobjedničkom postolju bili su: Ilhan Karić (mlađi kadet bronza), Senad Husetović (kadet bronza) i Adina Kobilica (juniorka bronza). Ovo je još jedan veliki događaj gdje su Adina i Senad nastupili u sklopu reprezentacije BiH, te smo ovu sezonu priveli kraju jako uspješno i potvrdili marljiv rad i trenažni proces tokom cijele godine. Svi koji žele biti dio najuspješnijeg taekwondo kluba, dobro došli su u prostorije kluba koje se nalaze u zgradi Islamskog pedagoškog fakulteta na Bilimišću. Treninzi se odvijaju u grupama prema uzrastima polaznika, od ponedjeljka do petka -kažu iz Taekwondo akademije „Jale“ Zenica.
Iz Taekwondo kluba „Kwon-Klopče“ kažu da je Sami Beganović postao prvak Balkana s uvjerljivim pobjedama po 2:0 i ovaj put je dokazao da je zasluženo državni i federalni prvak, te osvajač mnogobrojnih turnira. Što je važno napomenuti je da Beganović u 2023. nema izgubljenu borbu. Irma Kulačić je ostvarila pobjede protiv Makedonija i Albanije, dok je u polufinalnoj borbi zaustavljena u zadnjim sekundama treće runde od predstavnice Srbije, te je osvojila treće mjesto.