Školski hor

Svečano je bilo jučer (ponedjeljak, op.a.) u OŠ „Mak Dizdar“ Zenica, jednoj od najpoznatijih i najstarijih škola u Zenici. Bogatim kulturno-umjetničkim programom, učenici, njihovi roditelji i uposlenici obilježili su 94. rođendan Škole. „Dragi učenici, vama i vašim roditeljima u ime svih članova kolektiva Osnovne škole „Mak Dizdar“, i u svoje lično ime, čestitam Dan škole“, poručila je, ponosna na svoje đake, Amela Numanović, direktorica OŠ „Mak Dizdar“ Zenica.

Realizovani projekti

Direktorica Numanović

Iz godine u godinu, u Školi ulažu napore da obezbijede što bolje uslove učenicima i zaposlenima, a Dan škole je bio prilika i da sumiraju aktivnosti realizovane u ovoj školskoj godini.
„U ovoj školskoj godini uspjeli smo da realizujemo nekoliko projekata značajnih za život i rad škole, a to su: „Budi neko-budi eko“ u saradnji sa drogerijom DM u vrijednosti od 4.000 KM, „Kutak za ekološki trenutak“ u saradnji s Ministarstvom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK u vrijednosti od 1.000 KM, te projekat „Ogled za bolji pogled“ za opremanje kabineta hemije u saradnji s Federalnim ministarstvom obrazovanja u vrijednosti od 7.300 KM. Također, zahvaljujući donacijama prijatelja Škole i vlastitim sredstvima, uradili smo natpis na zgradi Škole, postavili jarbole, postavili rampu na ulazu Škole, vodeći računa o sigurnosti učenika, uradili krovnu konstrukciju na pomoćnom izlazu iz Škole, postavili novu stolariju na ulazu u kupatila i završili ograđivanje školskog dvorišta. Mi ćemo i dalje pažljivo birati prioritete u skladu sa finansijskim mogućnostima i potrebama Škole i u kontinuitetu nastaviti da ulažemo u ovaj naš hram znanja, jer nema vrijednijeg resursa od naših mladih ljudi, niti važnije obaveze od ulaganja u njihov odgoj i obrazovanje“, kazala je, u svom obraćanju prisutnima, direktorica Numanović.

Kvalitetan odgojno-obrazovni rad

Program je, bez imalo treme, otvorio mali hor s pjesmom „Zdravo, maleni“
Tokom svečanosti, direktorica Numanović je uručila priznanja učenicima koji su ostvarili zapažene rezultate na takmičenjima, likovnim i literarnim konkursima, doprinosu određenim projektima, a oni su: Almir Meštrić, Harun Salčinović, Sara Tuco, Edna Krkić, Lejla Šurković, Hana Omerović, Nejra Ščetić, Fatima Perčo, Isak Muratović, Košarkaškoj sekciji škole, kao i nastavnicima-mentorima nagrađenih učenika: Eldi Džambić, Aneli Pašić, Mersadi Dizdar, Amni Delić, Zuhri Salčinović, Sidiki Mahmić i Belkisi Kobić.
Zahvalnice su uručene i predstavnicima društveno-odgovornih kompanija, organizacija i Vijeću roditelja koji su doprinijeli realizaciji određenih projekata i uspješnijem i kvalitetnijem odgojno-obrazovnom radu.

OŠ „Mak Dizdar“ Zenica je iznjedrila mnoge poznate ličnosti koje su ostavile traga u društvu. Da i dalje nastavljaju s kvalitetnim radom govore ostvareni rezultati u sferi redovnog odgojno-obrazovnog rada, ali i rezultati takmičenja na kojima su učenici ostvarili zapažene rezultate. „Naši učenici su učestvovali na kantonalnom i federalnom takmičenju iz matematike, fizike, informatike, engleskog jezika, košarke i osvajali značajne nagrade na likovnim i literarnim takmičenjima. Ovaj uspjeh i postignuća na takmičenjima ne bismo mogli ostvariti bez pomoći svojih nastavnika koji odgovoran i zahtjevan posao prosvjetnog radnika obavljaju časno, stručno i posvećeno. Nastavnici u kontinuitetu rade na svom profesionalnom usavršavanju, prateći savremene tokove u nastavi, pohađajući seminare i obuke kako bi išli u korak sa vremenom i sve zahtjevnijim izazovima savremene škole“, istakla je direktorica Numanović.

Đaci izveli zanimljiv program

Posjetioci uživali u izvedbama učenikaUčenici su, izvedeći horske pjesme, recitale, igrokaze, plesne tačke pokazali rezultat truda i zalaganja učenika i nastavnika, jer priredbom se, ipak, samo malo osjeti dašak onoga što se tokom godine vrijedno radi. Sve vrijeme bio je prisutan osmijeh na licima roditelja, ali i njihovih školaraca koji su tokom izvedbi davali sve od sebe kako bi roditelji i nastavnici bili ponosni na njih. Program je, bez imalo treme, i kao raspjevani slavuji, otvorio mali hor s pjesmom „Zdravo, maleni“. Kasnije su i učesnici ostalih vannastavnih aktivnosti pokazali svoje umijeće, te su se na sceni smjenjivali izvodeći recitacije, horske pjesme, plesove, igrokaze, a neke od njih su: „Dječija prava“, „Flowers“, „Mudri savjeti“, „My Bestie“, „Ljude treba voljeti“, „Tebe moram voljeti“, „Od Platona do Ajnštajna, pa sve ispočetka“. Svi prisutni su, zajedno sa njima, mogli uploviti u svijet djetinjstva i osjetiti moć djece uz muziku, pjesmu i igru, ali i čuti mudre pouke, poput toga da je vršnjačko nasilje veliki problem u društvu, te da o tome ne treba šutiti.
„Vjerujemo da našu Školu čekaju decenije uspješnog rada i prosperiteta, te da ćemo ovoj zemlji podariti generacije odgovornih i obrazovanih građana kojim ćemo se ponositi. U to ime, želim se zahvaliti svim roditeljima na ukazanom povjerenju, saradnicima na nesebičnom radu i učenicima na saradnji i razumijevanju“, poručila je direktorica Numanović.