Nedavno održani sajam poljoprivrednih proizvoda „ Dani maline i meda“ Žepče 2022. privukao je veliku pažnju izlagača, posjetitelja i medija, a zasluge svakako pripadaju organizatoru Razvojnoj agenciji Žepče, koja je i ove godine imala podršku Općine Žepče. Pokrovitelj Sajma bio je općinski načelnik Mato Zovko.
Podrška poljoprivrednoj proizvodnji
Organizatorica događaja, direktorica RAŽ, Branka Janko je otvorila sajam, pozdravila sve goste, a osobito izlagače, te između ostaloga kazala: „Prije šest godina, kada smo prvi puta organizirali ovaj događaj, nismo vjerovali i nismo se nadali da će biti tako prihvaćeno, ali evo iz godine u godinu imamo sve veći broj izlagača. Zadatak Sajma je prepoznati poljoprivredu i ruralni razvoj u cjelini kao djelatnost koja može generirati sve više radnih mjesta koja su nam prije svega potrebna. Značaj ovog sajma je sve veći broj izlagača koji ranije nisu bili registrirani, što pokazuje da sve više prepoznajemo važnost da radimo u sektoru poljoprivrede. Vrijednost Sajma je da smo prvih godina imali najviše svježih proizvoda, a danas imamo skoro 90% prerađevina. Bez proizvodnje hrane, ne možemo dugoročno razmišljati o prosperitetu“ poručila je Janko.
Općinski načelnik Mato Zovko je pozdravio sve izlagače, predstavnike vlasti i posjetitelje u ime Općine Žepče i svoje osobno ime, te poželio ugodnu dobrodošlicu u Žepče onima koji dolaze iz drugih mjesta. Također se zahvalio svima na odzivu na Sajam, a posebno izlagačima koji svojim odzivom na ovaj sajam poljoprivredu podižu na višu razinu. „Mi smo među rijetkim općinama koja već 15 godina pruža poticaj za poljoprivrednu proizvodnju. Ja se danas ponosim sa 2.270 registriranih poljoprivrednih gazdinstva. Imamo preko stotinu poljoprivrednih obrta. Također, redovito pristižu i sredstva s viših razina vlasti. Kada sve saberemo, to su itekako značajna sredstva. Sa željom da vas zaobiđu prirodne nesreće i elementarne nepogode, uz što više vašeg rada i da vas sve razine vlasti prate i dalje, vidimo se akobogda opet iduće godine!“ poručio je načelnik Zovko.
Sve više izlagača
Ove godine broj izlagača je mnogo veći u odnosu na ranije godine. Svoju prijavu za sudjelovanje poslalo je 90 izlagača iz gotovo cijele Bosne i Hercegovine. Na sajmu izlažu izlagači koji su sudjelovali ranijih godina na žepačkom sajmu, ali je značajan broj proizvođača koji prvi puta izlažu na sajmu u Žepču.
Predstavljene su prerađevine od jagodičastog voća, sokovi, pekmezi, likeri, voćne rakije, sirevi, med i prerađevine od meda, razne vrste marmelade, namazi od lješnjaka i meda, Trebinjski smokvenjak, torta i sok od čuvarkuće s medom, medenjaci, medovača kao i proizvodi za kozmetiku na prirodnoj bazi. Osim toga, tu su bili štandovi sa ručnim radovima, proizvodi izrađeni po starim zanatima, proizvodi od kože i drugo.
Svi izlagači su sudjelovali u natjecanju za izbor najljepšeg štanda, a nagrade je osigurala Općina Žepče. Natjecanje je bilo u sedam kategorija i to „ Jagodičasto voće“, „ Med i pčelarski proizvodi“, „ Povrćarstvo“, „Prerađevine od voća i povrća“, „Ljekoviti proizvodi i prirodna kozmetika“, „Sir i mliječni proizvodi“ i „Alkoholna pića i ostalo“. Ocjenjivan je vizualni izgled štanda i proizvoda, kao i specifičnost i posebnost proizvoda koji su bili predstavljeni na sajmu. Ovogodišnji dobitnici nagrada su: Udruženje „Eko agrar“ Begov Han Žepče, „Pčelarstvo Mrga“ Usora, „Motajički medenko“ Prnjavor, „Eko farma Duboštica“ Vareš, OPG „Mrkonjić“ Žepče, Gazdinstvo Perković Žepče i Poljoprivredno gazdinstvo „Vlačić“ Trebinje. Ispred Općine Žepče nagrade je uručila Dijana Martinović.


Na otvorenju sajma su se obratili premijer Zeničko-dobojske kantona Mirnes Bašić, predsjedavajući Skupštine ZDŽ Ćazim Huskić, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona Mirsad Hadžić, pomoćnik federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Josip Jukić, te ispred domaćina zvanicama su se obratili općinski načelnik Žepča Mato Zovko i direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko.


Nagrade i priznanja
U okviru ovogodišnjeg sajma organiziran je i Gastro show „ Malina i med “ koji je okupio 16 obrta i poljoprivrednih gazdinstava koji su se natjecali u četiri kategorije i to : Najbolja prerađevina od maline ili meda, Najbolja slastica od maline ili meda, Najbolji prirodni preparati od maline ili meda, Najbolji napitak od maline ili meda.
Jedan od članova stručnog ocjenjivačkog žirija je Nemanja Petrović, slastičar iz Doboja koji je na natjecanju „Grand Prix“ na Gastro turističkom festivalu u Nišu osvojio zlatnu medalju u kategoriji restoranski desert.
U muzičkom dijelu prvog dana Sajma sudjelovali su članovi HKUD „Naši korijeni“ Bistrica Žepče i mlada glazbenica Lamija Tutnjić. Najmlađi uzrasta od 4 do 6 godina, iz dva dječja vrtića „ Don Ivica Čondrić“ i „Mumi“ Žepče izradili su svoje crteže na temu „ Malina i med “ koji su nastali na kreativnim likovnim radionicama i bit će izloženi na žepačkom sajmu.
Za posjetitelje Sajma su osigurane brojne nagrade i novčani kuponi od 20-tak sponzora i više od 50 nagrada.
U saradnji s Oružanim snagama BiH, Razvojna agencija Žepče je za sve posjetitelje i izlagače osigurala besplatan vojnički grah.
Privredni susret i radionice
U okviru 6. sajma „Dani maline i meda“ organizirana je i radionica na temu „ Proizvodnja prehrambenih proizvoda i rukovanje hranom u različitim uvjetima usluživanja“ koja je namijenjena ugostiteljskim poduzećima, obrtima iz oblasti turizma i ugostiteljstva. Radionica se održava u okviru projekta „3C3NP – 3 grada, 3 parka prirode“ koji sufinanciraju Europska unija i Savezna Republike Njemačka, zajednički ga provode GIZ, ILO i UNDO u okviru EU4BusinessRecovery projekta, a nazočit će joj oko 30 predstavnika iz općina Žepče, Zavidovići i Maglaj.
U danima Sajma u Žepču, 15. i 16.7 2022. godine održani su poslovni susreti poduzeća, obrta , samostalnih proizvođača i udruga koje okupljaju proizvođače jagodičastog voća i pčelare.