Zbog sveopšte krize i rasta cijena života, povećao se broj korisnika narodne kuhinje Regionalnog odbora „Merhamet“ Maglaj, a uglavnom se radi o starijim osobama iz ruralnih područja. „Od marta mjeseca naši korisnici su i stare osobe koje su na evidenciji JU Centar za socijalni rad Maglaj i koji primaju 76 KM pomoći mjesečno, njih 39. Njima se ponekad dostavljaju topli obroci, ali više namirnice kako bi i sami sebi mogli pripremiti obrok jer u „Merhamutu“ nismo u mogućnosti ovim osobama svakodnevno dostavljati tople obroke. U narodnoj kuhinji su trenutno 153 korisnika koji svaki dan dolaze, a najviše je penzionera sa minimalnim primanjima“, kazala je u razgovoru Sanela Omerović, direktorica RO „Merhamet“ Maglaj. Namirnice potrebne za pripremu obroka u kuhinji osiguravaju zahvaljujući, uglavnom, privrednim subjektima, donatorima i pojedincima.


Penzioner iz Kalesije „Merhametu“ donirao 5.000 KM
U „Merhametu“ su se obradovali i posjeti penzionera iz Kalesije, Seida Aščića (89) koji je ovoj humanitarnoj organizaciji donirao 5.000 KM. Njegova rahmetli supruga bila je iz Liješnice, pa je izrazio želju da pomogne narodnu kuhinju i pripremu obroka za socijalno ugrožene.


Sa imanja u Zavidovićima obezbijede dovoljne količine povrća koje uskladište u vlastitoj hladnjači. „Trudimo se da korisnicima pripremimo što kvalitetnije i raznovrsnije obroke, a to nam je omogućeno i nabavkom savremene opreme (kiper tava i profesionalni šporet). U našoj kuhinji pripremamo i punjene paprike, mućkalicu, za korisnike ispečemo i pite, koje dobijemo od firme „Jami“, a „Bio-Šamp“ nam redovno osigurava svježe šampinjone“ kaže Omerović.
Obilježili Svjetski dan borbe protiv siromaštva

U „Merhametu“ je obilježen i Svjetski dan borbe protiv siromaštva pa su tako korisnici kuhinje, ali i starije osobe koje su obuhvaćene projektom, dobili pidžame i veš, koje je donirala firma „Dević“, te jastuke, zimske jakne i odjeću. Misiju „Merhameta“ prepoznali su i u osnovnim školama i predškolskim ustanovama, Medžlis IZ Maglaj, koji je često doniraju novac ili namirnice. „U prošloj školskoj godini pokrenuli smo kampanju prikupljanja namirnica po školama sa područja naše ali i općina Tešanj i Doboj Jug, ukupno njih devet. Ovih dana smo ih obišli, uručili zahvalnice sa željom da uspostavimo i trajniju saradnju. Neki od učenika iz tih škola su i naši stipendisti iz fonda „Edah Bećirbegović“. Drago nam je da su među našim stalnim donatorima „Madi“, „Jami“, „Bingo“, „Konzum“, „Natron-Hayat“ i mnoge druge firme. Oni su prepoznali naše aktivnosti, a mi im pošaljemo povratnu informaciju da bi sve bilo transpartentmo. Zahvaljujući donatorima, osigurane su dovoljne količine brašna za hljeb. Pekari „Non Stop“ plati se tek minimalna cijena za usluge pečenja i distribucije hljeba“, dodala je direktorica Omerović.


„U Oktobru – mjesecu borbe protiv raka dojke učiniti nešto i za članice Udruženja „Snaga Žene“, a našem pozivu se odazvao poznati bh. kuhar Nihad Mameledžija i za članice Udruženja pripremio zdravi obrok“, kaže Omerović.


Mjesečna članarina 2 KM
Kako nam je u razgovoru rekla direktorica Omerović, plaćanjem članarine od dvije KM mjesečno, takođe se osiguravaju sredstva za rad narodne kuhinje. „Već su se uključile neke firme sa područja naše općine. Sredstva koja dobijamo iz budžeta Općine i ZDK su nedovoljna. Tu su troškovi električne energije, komunalne usluge, troškovi uzorkovanja i analize hrane, gorivo, ambalaža za dostavu obroka, dezinfekcija prostorija, održavanje vozila, naknade za rad uposlenih. Sredstva članarine daju nam sigurnost na mjesečnom nivou“.
Zahvaljujući „Akciji Kurban“ za potrebe narodne kuhinje osigurane su dovoljene količine mesa, a dio se podijelio nezaposlenim demobilisanim borcima sa područja naše općine, kao i povratnicima na područje općina Doboj i Teslić. Sredinom godine uspješno je završena i akcija prikupljanja sredstava za kupovinu objekta u kojem će „Merhamet“ imati nove prostorije za rada, kuhinju, hladnjaču, skladište te kancelarijski prostor. Zahvaljujući donatorima za kupovinu objekta i plaćanje poreza prikupljeno je 112.000 KM. „Akcija je završena posjetom našeg stalnog donatora Jusufa Iltera koji je uplatio nedostajući iznos da bi se kupio objekat, a radi se o iznosu od 3.100 eura. Jusuf je dva dana volonterio u našoj kuhinji, a kako je po struci mesar, pripremao je meso za hladnjaču, a donirao nam je i mašinu za faširanje. Porijeklom je iz Turske, ali živi i radi u Njemačkoj. U toku je prenamjena prostora iz stambenog u poslovni, i vjerujem da će sve biti gotovo do proljeća“, dodala je direktorica Omerović.