Nakon jednogodišnje pauze izazvane pandemijom Covid-19, muzički ljetni festival „Zenica Summer Fest“ ponovo se održava u izvornom obliku, na Trgu „Alije Izetbegovića“ uz prisustvo publike. Festival je otvoren koncertom zeničkih muzičara a potom je uslijedio solistički nastup Dženana Lončarevića, koncert harmonike i violine „Od Bacha do sevdaha“ te drugi sadržaji. U nedjelju navečer zeničku publiku je zabavio Amel Ćurić. Na solističkom koncertu „Moje zauvijek“ Ćurić je predstavio svoje hitove a izveo je i brojne obrade popularnih pjesama.
Na početku razgovora za „Našu riječ“ rekao je da je zenička publika jedna je od najboljih i na bini se osjeća divno, a za Zenicu ga vežu i posebne uspomene jer je upravo ovdje i započinjao svoju karijeru. – Na „OBN music talent showu“ u Zenici sam počeo svoju karijeru i uvijek se rado vraćam u ovaj grad. Ljudi su ovdje izuzetno gostoprimljivi i atmosfera je odlična -kaže Ćurić i dodaje da rock’n’roll ima budućnost ali se mora adaptirati novom vremenu.
– U sami rock se moraju ubaciti noviteti, dolaze nova vremena i svi stari muzički stilovi su jednostavno „izlapili“. Moramo svi mi to nekako upakovati u novi momenat, nešto malo drugačije. Uvijek se nešto eksperimentište i kombinuje s drugim stilovima te dobivamo novi pravac. S obzirom na to da je pandemija pokvarila planove svim muzičarima još uvijek se čeka, sve je neizvjesno. Ne znamo hoće li se opet sve zatvoriti nakon ovog ljeta, kakva će biti zima koja je pred nama. U skladu s tim i ja čekam, nisam još ništa konkretno upisao u kalendar. Nadam se da ćemo se svi vratiti u normalno življenje ili barem novo normalno. Bitno je da to usvojimo i znamo u kojem smjeru idemo i da se tako i ponašamo -rekao je Ćurić.
Od ostalog sadržaja, ove sedmice izdvajamo koncerte: „Što te nema“ Amire Medunjanin (četvrtak, 12. avgust), „Zenico oka mog“ Harija Mata Harija (petak, 13. avgust) a Festival se završava u subotu sa „Šetnicom osmijeha“ i rođendanskim koncertom Duvačkog orkestra Zenica.