Povodom Dana nezavisnosti BiH, proteklog petka na području Zeničko-dobojskog kantona održane su brojne svečanosti. Položeno je cvijeće na Centralno-spomen obilježje u Tešnju. Cvijeće su položili, u ime Općine Tešanj predsjedavajući Općinskog vijeća i općinski načelnik, predstavnici ostalih nivoa vlasti i političkih partija te udruženja građanja. U okviru Programa obilježavanja 1. marta, u četvrtak je u zgradi Općine Tešanj otvorena Izložba likovnih i literarnih radova na temu „1. mart, Dan nezavisnosti BiH“, a u Centru za kulturu i obrazovanje upriličena je tribina „BiH juče, danas, sutra“. Gost je bio Miro Lazović.
U Kaknju je nakon defilea, između ostalog, organizovano polaganje cvijeća na centralnom spomen-obilježju. Načelnik Mirnes Bajtarević je istakao da „ovo mjesto mora biti trajna inspiracija i motivacija da budemo čvrsti i složni u čuvanju države BiH“.
– Nemojmo naivno vjerovati da su neprijatelji naše domovine odustali od svojih ciljeva. Njihove aspiracije prema Bosni i Hercegovini traju vijekovima. Oni stalno rade na stvaranju preduslova za raspad BiH. I nije im bitno hoće li oni to doživjeti, oni računaju da će doživjeti neko. Vidimo da svakog dana čine sve da BiH prikažu nemogućom -kazao je Bajtarević a potom kazao da „sačuvati domovinu možemo samo ako naša djeca budu školovana, pametna, mudra, obaviještena i svjesna šta se na ovim prostorima dešavalo i šta se može desiti“.
U Brezi su predstavnici lokalne vlasti položili cvijeće na rimokatoličko groblje, spomen-kosturnicu palim borcima Narodnooslobodilačkog rata, spomen-obilježja šehidskih mezarja i Centralno spomen-obilježje šehidima, palim borcima, dobitnicima najvećih ratnih priznanja i civilnim žrtvama rata. Prema utvrđenom protokolu, vijećnik Nedim Abadžija, ispred spomen-kosturnice palim borcima i antifašistima, građanima je čestitao praznik. U okviru sadržajnog kulturno-zabavnog programa u Radničkom domu, poruke javnosti uputio je i načelnik Općine Breza Vedad Jusić.
– Vrijednosti tolerancije, poštivanja i zajedničkog života stotinama godina smo promicali i čuvali i samo na taj način, uz obrazovanje i odgoj naših mladih generacija, sačuvat ćemo ono što imamo danas. Imamo velike slobode i benefite nakon teških godina agresije na Bosnu i Hercegovinu. Zahvaljujem učesnicima programa i svima koji su dali doprinos obilježavanju Dana nezavisnosti u Brezi – istaknuo je načelnik Jusić.
Obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Maglaju je započelo polaganjem cvijeća na: Trg Alije Izetbegovića, spomen-obilježje prvom šehidu Rifatu Abidoviću, šehidsko mezarje Podborik, spomen-obilježje civilnim žrtvama rata, spomenik Čakalovac i spomen-obilježja u Novom Šeheru, a centralni događaj bila je Svečana sjednica Općinskog vijeća Maglaj i Svečana akademija. Mirsad Mahmutagić, Općinski načelnik Maglaja u svom obraćanju istakao je da ne postoji pitanje koje je ljudski, politički, moralno i egzistencijalno važnije od očuvanja BiH, njene nezavisnosti i pristupanja euroatlantskim integracijama.
– Neka odanost i privrženost državi bude jača od ličnih sujeta. Ne šutimo pred nepravdom, ne pristajmo na podjele. Na provokacije ne odgovarajmo mržnjom jer ne mrzimo već ljubavlju i poštovanjem, izgradnjom škola, fakulteta, sportskih i kulturnih institucija, proizvodnih pogona, boljim uvjetima za mlade. To je najbolji odgovor politikama destrukcije i podjela -kazao je Mahmutagić.
U muzičkom dijelu programa učestvovali su: mališani JU Dječiji vrtić „Maglaj“, hor Prve osnovne škole Maglaj i učenici Osnovne škole „Maglaj“.
Dan nezavisnosti je svečano obilježen i u drugim gradovima i općina ZDK.