Brojna humanitarna udruženja i organizacije uključili su se i organizovali akcije prikupljanja pomoći za narod Turske i Sirije, koje su nastavljene i ove sedmice. Građani su pokazali svoju dobrotu te su izdvojili sredstva u okviru svojih mogućnosti.
Robne donacije, novčani prilozi,…
Jedna od organizacija koja je organizovala akcije prikupljanja pomoći je Crveni križ Grada Zenica. U akciji koja je počela 13. februara, a koja će trajati i ove sedmice, prikupljen je veliki broj donacija. Prvi dio humanitarne pomoći koji je prikupio Crveni križ Grada Zenica dostavljen je centralnom skladištu Crvenog križa FBiH odakle će biti upućen krajnjim korisnicima u Turskoj. Iz Crvenog križa Grada Zenica napominju da su, uslijed velikog broja donacija i nedostatka slobodnih prostorija, prinuđeni obustaviti prijem donacija dok se do sada prikupljene donacije ne isporuče korisnicima. Svi zainteresovani građani više informacija o ponovnom početku prijema donacija te najpotrebnijim predmetima mogu potražiti u prostorijama Crvenog križa Grada Zenica koje se nalaze u Lameli.
Akciji se odazvao i Regionalni odbor „Merhamet“ Zenica koji je tokom protekle sedmice prikupljao novčane priloge u Zenici, Kaknju i Brezi. Tom prilikom je u Zenici prikupljeno 3.106,80 KM, Kaknju 684,00 KM, te u Brezi 894 KM. Veliki broj građana odazvao se i akcijama prikupljanja robnih donacija u kojima su građani donirali deke, jastuke, jorgane, posteljine, odjeću i obuću, stvari za bebe, grijalice, vreće za spavanje, konzerviranu hranu. Ove akcije realizovane su u Zenici, Kaknju, Brezi i Visokom.
U zeničkim džamijama na sergijama prikupljeno 251.000 KM
Islamska zajednica je 10. februara, nakon džuma-namaza, u svim džamijama u domovini i dijaspori organizovala sergiju za pomoć narodu Turske i Sirije nastradalom u zemljotresu. Tim povodom je sergija organizovana i u svim džamijama na području Medžlisa Islamske zajednice Zenica na kojoj je prikupljeno 251. 000 KM. U ovaj iznos uključene su pojedinačne dobrovoljne donacije kao i prikupljanje pomoći kojem su se priključili polaznici mektebske pouke u džematima.
Pomoć studenata i učenika
Protekle sedmice okončana je akcija prikupljanja humanitarne pomoći koju su, uz podršku rektora Univerziteta u Zenici prof. dr. Jusufa Durakovića, organizirali studenti i osoblje Odsjeka za turski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici. Navedena akcija realizirana je u periodu od 9. do 16. februara, a prikupljene su 23 tone humanitarne pomoći: deka, jakni, grijalica, odjeće, hrane, opreme i pelena za bebe, kao i higijenskih potrepština.
I učenici osnovnih i srednjih škola sa područja Zeničko-dobojskog kantona učestvovali su u akcijama prikupljanja novčanih sredstava koje su realizovali u svojim školama. Pored prikupljanja novlčanih sredstava, učenici škola uputili su i poruke podrške stradalima u zemljotresu u Turskoj i Siriji.