Prošle sedmice je u Zenici održano XXIV otvoreno Federalno takmičenje učenika i studenata muzike Kamerni ansambli i orkestri na četiri lokacije: u sali Srednje muzičke škole Zenica, Muzeju grada Zenice, Hrvatskom domu „Kralj Tomislav“ i amfiteatru Katoličkog školskog centra „Sveti Pavao“ Zenica. Domaćini i organizatori ovog takmičenja bili su JU Osnovna muzička škola Zenica, JU Srednja muzička škola Zenica i Udruženje muzičkih i baletnih pedagoga u FBiH.


Direktor OMŠ-a Zenica, Alija Bičakčić, kazao je da je Zenica posljednji put bila domaćin ovakvog takmičenja 2003. godine. Ovaj put se za naslove najboljih takmičilo više od 700 učenika iz 28 osnovnih, šest srednjih muzičkih škola kao i studenti s Muzičke akademije u Sarajevu.
Svečano otvorenje Takmičenja održano je u velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica gdje se okupljenima obratio, ispred generalnog pokrovitelja ovog događaja Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona ministar Spahija Kozlić koji je kazao da je muzika neodvojivi dio čovjeka kao što je i njegova duša.
– Nažalost, kada je klasična muzika u pitanju, mogu primijetiti da je kao i filozofija na zlu glasu, potisnuta u stranu u ovoj komercijalizaciji muzike. Na vama je da čuvate tradiciju na ovaj i ovakav univerzalan jezik jer muzika je najuniverzalniji od svih jezika. Vi morate čuvati sjećanje, a onima koji će se nadmetati želim mnogo sreće i uspjeha -rekao je Kozlić.
Nagrađeni učenici iz zeničke Osnovne muzičke škole: Prvi dan XXIV Federalnog takmičenja/ natjecanja učenika i studenata muzike/glazbe nastupili su naši duvački i klavirski ansambli i ostvarili sljedeće rezultate: Merima Semić, Iman Suljić i Hana Omerović – trio flauta 1. nagrada, Toni Ćurković i Danis Huseinspahić – duo klavir 1. nagrada, Edina Mušinović i Artian Jović – duo klavir 1. nagrada, Ajna Imamović i Naida Arnaut – duo klavir 1. nagrada, Amila Delić i Ejna Baždalić – duo klavir 2. nagrada, Hana Kahrić i Hana Nadžaković – klavirski ansambl 2. kategorija, Sabaheta Omerović i Emina Čaluk – klavirski ansambl 3. kategorija 1. nagrada (Područno odjeljenje Kakanj), Farah Hasanović i Deni Šunjić klavirski ansambl 3. kategorija 1. nagrada, Merima Šemić, Sulejmana Čutira i Hana Bajramović – trio nestandardni sastav 1. nagrada, Nejra Hrnjić i Emina Beganović – duo nestandardni sastav 1. nagrada, Uma Mešinović i Lana Drinić – duo gudački ansambli 1. nagrada, Samija Sivac i Dalia Drino – duo gudački ansambli 3. nagrada.
Vokalni ansambl Srednje muzičke škole Zenica osvojio je 100 bodova i specijalnu nagradu, Iris Nicolas i Harun Milak su u disciplini klavir četvororučno osvojili 100 bodova i specijalnu nagradu, duet Anja Udovčić – violina i Naida Huseinagić – violončelo kao i gudački kvartet: Amina Mahmić – I violina, Sara Kasap – II violina, Lamija Huseinspahić – viola i Semir Mahmić – violončelo su osvojili dvije 2. nagrade, kamerni orkestar i orkestar harmonika su osvojili dvije 1. nagrade, nestandardni duo Anja Udovčić – violina i Dorotea Bekić – flauta osvojio je 2. nagradu.
24. Federalno takmičenje su uz Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, podržali Rotary club i Gradska uprava. Naša riječ bila je medijski pokrovitelj ovog takmičenja.

PROJEKAT PODRŽAVA MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE,
NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK