Prema riječima Vinka Marića, ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, nakon dolaska na čelo ovog ministarstva i upoznavanja sa svojim uposlenicima, razgovarali su o tome šta im je raditi i na koji način pomoći našu poljoprivredu.
„Krenuli smo na teren, obilazili smo jednu po jednu općinu, proizvođača, upoznavali se s problemima s kojim se naši poljoprivredni proizvođači susreću. Spram toga smo i Budžet Ministarstva kreirali za ovu godinu“, rekao je ministar Marić, ističući da je Budžet ovog ministarstva veći za 18,7% u odnosu na prethodnu godinu.
„Obilazio sam i registrativne objekte u ZDK, prije svega, Madi koji je lider u proizvodnji pilećeg mesa u BiH, zatim Ovako koji je drugi u proizvodnji pilećeg mesa. Prvi smo u Federaciji kada je u pitanju plastenička proizvodnje. Imamo potencijal, ljudi rade, žele raditi i mi smo tu da im izađemo u susret. Obišli smo i dvije općine s posebnim značajem, a to su općine Olovo i Vareš, gdje smo s načelnicima tih općina razgovarali, te ćemo, po prvi put, pomoći poljoprivrednu proizvodnju u takvim dijelovima našeg kantona“, rekao je ministar Marić.
Napomenuo je da je održao i sastanke sa poljoprivrednim predstavnicima svih gradova i općina ovog kantona, ističući da je neophodno da se poljoprivrednim proizvođačima pomogne kako bi se ublažile posljedice poremećaja na svjetskom tržištu.