U Gradskoj upravi Zenica prošle sedmice je održana najavna konferencija u povodu održavanja međunarodne kulturno-zabavne manifestacije „Zenica summer fest 2022“. U protekle četiri godine ZSF je izrastao u pravi brend a peto izdanje će, po najavama organizatora, biti najbolje, najsadržajnije i najduže do sad. Ovogodišnji ZSF počinje 29. jula u 20:30 sati, svečanim otvaranjem i vatrometom te koncertom regionalno poznate zvijezde pop muzike Nine Badrić. Zatvaranje Festivala planirano je 17. avgusta, kada će na Trgu „Alije Izetbegovića“ nastupiti Petar Grašo. Kako je istaknuto, cilj Festivala je da se tokom toplih ljetnih dana animiraju Zeničani kao i posjetioci iz drugih gradova Bosne i Hercegovine i regiona.
– Kad sam preuzeo funkciju gradonačelnika, ovo je bio mrtav grad. Omladina je, da bi se zabavila, išla u puno manje gradove od Zenice. Pozivam naše građane, ali i goste iz regije da posjete Festival i uživaju u zaista kvalitetnim sadržajima. Osim zabavnog karaktera, Festival će doprinijeti i povećanju ugostiteljskih i drugih usluga naših privrednika, a u konačnici i većem prihodu -kazao je gradonačelnik Fuad Kasumović.
Pomoćnica gradonačelnika za socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti i predsjednica Organizacionog odbora Festivala Sumea Mujkanović predstavila je prisutnima program ovogodišnjeg ZSF-a. – Koncept Festivala je od samog početka podrazumijevao da imamo sadržaje za sve uzraste i sve kategorije naših građana. Ove godine imamo 26 programa, od čega se pet programa odnosi na djecu i mlade -naglasila je Mujkanović. Sponzor ovogodišnje Manifestacije je kompanija „Bingo“ čija portparolka Tatjana Paunoski izražava zadovoljstvo što će biti u prilici da podrže Manifestaciju.
Uz Badrić i Grašu, na 5. izdanju ZSF će nastupiti, između ostalih: Al’Dino, Tropico bend, Zabranjeno pušenje, Atomsko sklonište, Neno Murić, Ilma Karahmet, Bruhuuhu… Planiran je sadržaj za ljubitelje sevdaha i narodnih igara kao i klasične muzike, održat će se nekoliko igraonica za djecu, međunarodni tamburaški susret… Kako je istaknuto na press konferenciji, vrijednost Festivala iznosi 300.000 KM, od čega će dio biti osiguran iz vlastitih nematerijalnih kapaciteta, Grad Zenica će izdvojiti dio iz Budžeta te je dio novca osiguran od sponzora.