Zloupotreba opojnih droga, te bolest ovisnosti o drogama kao njena posljedica, pogađaju sve društvene slojeve, društvene zajednice i sve zemlje. Prate je i zarazne bolesti poput HIV-a, hepatitisa i spolno prenosivih bolesti nanoseći ogromnu štetu, kako pojedincu koji je ovisan, tako i porodici, te cijeloj društvenoj zajednici. „Ovisnosti su veoma teška, hronična i dugotrajna stanja. Kada govorimo o bolestima ovisnosti, od izuzetne važnosti je dobra saradnja, ne samo sa pacijentom, nego i širom okolinom. Unutar liječenja ovisnosti, važna je i promocija i edukacija populacije. Što više građani budu znali, imat će manje predrasuda, a ovisnici će lakše izraziti želju za liječenjem i izliječenjem, kako bi to, na kraju, i postigli“, kaže dr. Suad Bašić, iz Zavoda za bolesti ovisnosti ZDK.
Upravo zato je Generalna skupština UN-a proglasila 26. juni Međunarodnim danom borbe protiv zloupotrebe droga i nezakonite trgovine drogama, kao izraz svoje odlučnosti jačanja djelovanja i saradnje u borbi protiv zloupotrebe i trgovine drogama. Cilj obilježavanja ovog datuma je podizanje svijesti o velikim problemima i štetnim posljedicama koje zloupotreba opojnih droga donosi pojedincima, posebno mladim ljudima, kao i cijelom društvu te potaknuti sve na što uspješnije aktivnosti u preveniranju, otkrivanju i sankcionisanju.
Razgovor sa građanima
JZU Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona, svake godine, ovaj važan datum obilježi nizom aktivnosti, kao što su edukacije mladih, razgovori s građanima širom Zeničko-dobojskog kantona, te podjela promotivnog i edukativnog materijala. Razgovor sa građanima Zenice upriličen je proteklog petka, ispred Shopping centra Džananović, gdje je bio postavljen punkt s promotivnim i edukativnim materijalima.
„Tokom protekle sedmice smo posjetili Tešanj, Doboj Jug, Žepče, Maglaj, Visoko, Kakanj, a danas (petak, op.a.) smo u Zenici. Cilj nam je da razgovaramo sa građanima, jer postoji određeni broj građana koji bi nešto i pitali, a ne znaju kome da se obrate. Također, postoje i osobe koje su zatvorenije i ne žele postavljati pitanja, ali, na osnovu promotivnog i edukativnog materijala koji im dijelimo, dobiju informacije gdje se zapravo mogu obratiti za pomoć. Ove godine smo, kao i ranijih godina, štampali bilten Zavoda za bolesti ovisnosti u kojem se nalaze stručni članci o ovisnosti. Članke su pisali ljekari, socijalni radnici i psiholozi. Rađene su i četiri nove afiše: o alkoholu, internetu, kocki i bihevijoralnim ovisnostima. Ono što je zanimljivo ove godine jeste da imamo i ukrštenicu, koja je nastala tokom projekta koji je radio Zavod za bolesti ovisnosti sa osnovnim i srednjim školama na području Zeničko-dobojskog kantona, gdje su nam učenici slali ukrštenice koje su oni osmislili. Odabrali smo ukrštenice za koje smo smatrali da su najbolje, napravili jednu zbirku ukrštenica, što je vrlo zanimljivo“, kazala je dr.sc. Meliha Brdarević-Šikić, šefica Odjeljenja za prevenciju i savjetovanje u Zavodu za bolesti ovisnosti ZDK.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju