Uz obavezno poštivanje i striktno pridržavanje pravila i epidemioloških, odnosno preventivnih mjera, jučer (ponedjeljak, op.a.) je obilježen Dan Zeničko-dobojskog kantona, 29. august. Nakon svečanog prijema predsjedavajućeg Skupštine i premijera Zeničko-dobojskog kantona za predstavnike boračkih organizacija, civilnih žrtava rata i predstavnika Saveza logoraša u Zeničko-dobojskom kantonu, te polaganja cvijeća delegacije Vlade i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona na spomeniku Kameni spavač i odavanja počasti poginulim braniocima Armije Republike Bosne i Hercegovine i svim civilnim žrtvama rata, upriličena je Svečana sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, u Velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Ćazim Huskić, predsjedavajući Skupštine ZDK
Ćazim Huskić, predsjedavajući Skupštine ZDK

Nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine, prisutnim zvanicama i zastupnicima u Skupštini ZDK obratio se predsjedavajući Skupštine ZDK Ćazim Huskić. „Svim građankama i građanima Zeničko-dobojskog kantona, u svoje ime, kao i u ime Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, upućujem čestitku u povodu Dana Zeničko-dobojskog kantona, sa željom da nam buduće vrijeme donese prosperitet, bolji privredni život za sve građane našeg kantona. Također, svim građankama i građanima Grada Visoko, upućujem čestitku u povodu 29. augusta, Dana Grada Visoko“, kazao je predsjedavajući Huskić, zahvalivši se  svim pojedincima i organizacijama, gradonačelnicima gradova, načelnicima općina, te predsjedavajućim gradskih i općinskih vijeća koji su uputili pismene i usmene čestitke povodom Dana Kantona.

Pandemija koronavirusa negativno utjecala na sve aspekte društva

Mirza Ganić, premijer ZDK
Mirza Ganić, premijer ZDK

U prigodnom obraćanju, premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić ukazao je na važnost Povelje Kulina bana, ali i činjenicu da smo se od marta ove godine suočili s pandemijom koronavirusa, koja je negativno utjecala na sve aspekte društva „Na ovaj dan, davne 1189. godine potpisana je Povelja bosanskog bana Kulina, koji je najstariji očuvani bosanski državni dokument i potvrda bosanske državnosti. Zbog toga je ovaj značajni datum iz naše prošlosti izabran, 2013. godine, za Dan Zeničko-dobojskog kantona. Ovaj dan prilika je da rezimiramo godinu iza nas. Vlada u aktuelnom sazivu, kao vlada kontinuiteta, nakon imenovanja, krajem marta prošle godine, ubrzala je aktivnosti na stvaranju što povoljnijeg ambijenta za rad privrede i život građana. Međutim, na početku 2020. suočili smo se s pandemijom koronavirusa, koja je negativno utjecala na sve aspekte društva. Rad Vlade morali smo prilagoditi novonastalim uslovima i preduzeti interventne mjere kako bismo zaštitili zdravlje svakog čovjeka i sačuvali svako radno mjesto.“, rekao je premijer Ganić. Podsjetio je da je Vlada ZDK, vlastitim snagama, bez veće pomoći sa viših nivoa, osigurala sredstva za jačanje kapaciteta zdravstvenog sektora, osigurala subvencije plate za firme kojima je bio zabranjen rad u jeku pandemije te pojednostavila pristup kreditima Kreditno-garancijskog fonda.

„U isto vrijeme smo nastavili realizaciju planiranih razvojnih projekata u oblasti infrastrukture, podrške privredi i poljoprivredi, izgradnje i utopljavanja škola te zapošljavanja braniteljske populacije. Uspjeli smo sačuvati likvidnost budžeta, ispunjavati ustavne i zakonske obaveze, te održati redovnu isplatu plata zaposlenima u prosvjeti, policiji, zdravstvu i upravi, uprkos činjenici da su budžetski prihodi u prvom polugodištu bili manji za više od 40 miliona maraka“, istakao je premijer Ganić.

Zajednička borba

Poduzete mjere, napore i rezultate Zeničko-dobojskog kantona u borbi protiv koronavirusa prepoznali su i pohvalili mnogi, a premijer Ganić je sve građane i političke subjekte pozvao na zajedničku borbu protiv svih izazova i iskušenja. „Nažalost, pandemija još traje i niko ne zna kada će globalna pošast prestati. Svoj posao radimo kako najbolje znamo i umijemo, časno i pošteno, a naši dosadašnji rezultati su potvrda da se možemo nositi i s najvećim izazovima. Moja poruka, a to je ujedno i poziv svim političkim subjektima i građanima, je da budemo ustrajni i jedinstveni u borbi protiv svih izazova i iskušenja koja nas čekaju, kao što smo bili u našoj bliskoj prošlosti i najtežim vremenima za naše društvo i domovinu BiH“, poručio je premijer Ganić. Na samome kraju, svim građanima je poželio sretan Dan Zeničko-dobojskog kantona, u nadi da ćemo ovaj dan dogodine obilježiti u mnogo povoljnijem i sigurnijem okruženju, bez tereta koji je donijela pandemija koronavirusa. „Upućujem iskrene čestitke i dobitnicima javnih priznanja Zeničko-dobojskog kantona, a iskoristit ću ovu priliku da svim učenicima, koji će za nekoliko dana sjesti u školske klupe, zaželim puno uspjeha u novoj školskoj godini. Koristim se ovom prilikom da svim građanima Grada Visokog čestitam Dan Grada Visoko“, dodao je premijer Ganić.

Plakete ZDK najzaslužnijima

Nakon obraćanja predsjedavajućeg Huskića i premijera Ganića, te odavanja počasti svim poginulim borcima i braniteljima koji su svoje živote dali za slobodnu, nezavisnu, suverenu i cjelovitu BiH, svim civilnim žrtvama rata, kao i dužnosnicima koji su se angažovali u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti ZDK od osnivanja do danas, a u međuvremenu su preminuli, uslijedila je dodjela javnih priznanja, odnosno  Plakete Zeničko-dobojskog kantona, a ovogodišnji laureati su: Mirsad Čizmo, za doprinos u oblasti privrede,  Šemsudin Gegić, za doprinos u oblasti umjetnosti, Mahmut Karalić, za doprinos u oblasti nauke, Dželal Imamović (posthumno), za doprinos u oblasti medicine i Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici, za doprinos u oblasti nauke i medicine.

Jedan od dobitnika priznanja, Mirsad Čizmo, kome je priznanje uručio premijer Ganić, je istakao da svaka nagrada mnogo znači, čestitavši svim građankama i građanima Dan Kantona. „Svaka nagrada znači puno, bez razlike kakva bila, a ova je veličanstvena, kada jedan kanton primijeti nekoga. Cijeli život sam radio i nikada nisam radio da bi to neko prepoznao, nego je to bila borba. Bog dao pa su se stvari posložile, radim ono što dobro znam i što volim. To je uspjeh. Ne može me niko s puta skrenuti, tako da pozivam i druge privrednike da nađu svoj put i da se bave onim što znaju i što žele. Svako treba da radi ono što voli“, kazao je Čizmo.

Premijer Ganić uručuje Plaketu Mirsadu Čizmi
Premijer Ganić uručuje Plaketu Mirsadu Čizmi

U ime Mašinskog fakulteta, nagradu je preuzeo dekan dr.sc. Fuad Hadžikadunić koji je iskazao veliku zahvalnost Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, članovima Odbora za dodjelu javnih priznanja, predlagaču prof. dr. Nusretu Imamoviću, kao i svim ostalim zaslužnim, na prepoznavanju uloge Fakulteta i doprinosa nauci i zajednici. „U protekle četiri godine, kroz iDEAlab centar za inovativnost i preduzetništvo studenata, na koje smo posebno ponosni, utjelovljene su sjajne ideje i potencijali, realizirani kroz timski i institucionalni pristup na elementima humanog, naučnog i stručnog pristupa u divnoj sublimaciji medicinskih i tehničkih nauka. Također, na bazi primjene najsavremenijih 3D skenera i printera, u toku je pripremna realizacija projekta iz domena razvoja i optimizacije TT i TF protetskih pomagala, veoma bitnog za naš Kanton i šire“, poručio je dr.sc. Hadžikadunić.

U ime Mahmuta Karalića, koji je cjelokupnim radnim iskustvom dao veliki značaj razvoju Zeničko-dobojskog kantona u oblasti nauke, a koji zbog bolesti nije mogao prisustvovati svečanoj sjednici, priznanje je preuzeo njegov sin Jasir Karalić, a u ime prim.dr. Dželala Imamovića, koji je 12. avgusta preminuo u 81. godini života, a koji je bio vrstan zdravstveni stručnjak, ljekar i bivši direktor Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo, nekadašnji predsjednik MIZ Zenica, predsjednik Sabora Islamske zajednice, potpredsjednik Merhameta, priznanje je preuzeo njegov sin Ahmed Imamović. Šemsudin Gegić, kome je priznanje trebalo biti uručeno za doprinos u oblasti umjetnosti nije bio u mogućnosti prisustvovati sjednici i primiti priznanje Kantona, jer se nalazi na liječenju u Italiji, koja je nedavno, u cilju sprječavanju širenja koronavirusa, uvela restriktivne mjere zbog kojih Gegić nije bio u mogućnosti da doputuje u BiH. Gegiću će priznanje biti uručeno naknadno, a u svome pismu se zahvalio na dodjeli javnog priznanja, te istakao da mu je priznanje velika čast, te da se nada i vjeruje da će se već krajem septembra steći uslovi da dođe u Zenicu i tim povodom prisustvuje zeničkoj promociji njegove knjige „Ne daju mi oči da šutim“, koja je nastajala tokom njegovog dvogodišnjeg liječenja raka i da će tada lično moći primiti ovo veoma značajno priznanje.

Program je završen umjetničkim programom – izvedbom prigodne muzičke numere. Nakon sjednice, bio je upriličen prigodan koktel u holu BNP-a.

Na Svečanoj sjednici uručena su javna priznanja „Plaketa ZDK“, a ovogodišnji laureati su: Mirsad Čizmo, za doprinos u oblasti privrede,  Šemsudin Gegić, za doprinos u oblasti umjetnosti, Mahmut Karalić, za doprinos u oblasti nauke, Dželal Imamović (posthumno), za doprinos u oblasti medicine i Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici, za doprinos u oblasti nauke i medicine.
Na Svečanoj sjednici uručena su javna priznanja „Plaketa ZDK“, a ovogodišnji laureati su: Mirsad Čizmo, za doprinos u oblasti privrede, Šemsudin Gegić, za doprinos u oblasti umjetnosti, Mahmut Karalić, za doprinos u oblasti nauke, Dželal Imamović (posthumno), za doprinos u oblasti medicine i Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici, za doprinos u oblasti nauke i medicine.

(A.Hrnjić-Kukić)