Bulajić

Koalicija se raspada ako uvode HDZ po svaku cijenu


Demokratska fronta dio je većine u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona. Povjerenik kantonalnog odbora DF-a ZDK, Goran Bulajić, u izjavi za Našu riječ jučer je (ponedjeljak. 12. decembar) kazao da se ubrzano radi na tome da se delegiraju imena ministara ili ministarki za aktuelnu Vladu, odnosno da se prema mandatarki Amri Mehmedić ide s prijedlozima Demokratske fronte.
– To su aktivnosti na kojima upravo sad radim. Prema raspodjeli, DF-u pripadaju Ministarstvo za boračka pitanja i Ministarstvo finansija -kazao je Bulajić te ponovio je zaključak Povjereništva DF-a u vezi s eventualnim ulaskom HDZ-a u većinu prezentovan Koaliciji koja nakon tog nije imala nikakvih novih zahtjeva.
– Za sad ne vidim da se išta promijenilo po tom pitanju. Mi nismo niti izašli iz Koalicije nego smo samo demonstrirali naše stavove i to je prihvaćeno koliko sam mogao osjetiti na zadnjem sastanku. Onda smo fokus prebacili na ove aktivnosti oko prijedloga imena ministara. Da bi postojao koncenzuns, moraju svi biti saglasni. U slučaju da mi nismo saglasni, a ostali jesu za, onda bi se sporazum morao raskinuti i oni bi morali potpisati novi s HDZ-om. Znači, ne izlazimo mi, a ako su oni za HDZ, onda se raspada koalicija ako oni uvode HDZ po svaku cijenu. Mi ne izlazimo, izuzev ako nas iz nekog razloga ne otjeraju. Zaključak zadnjeg sastanka (održan krajem prošle sedmice, op.a.) je bio da se nastavlja u kapacitetima u kojima smo dogovorili -zaključio je Bulajić.