Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci proteklog petka je izgubila u finalnom meču 13. Svjetskog prvenstva koje je odigrano u Sarajevu od Irana 0:3 (24:26, 30:32, 25:12). Iako su izgubili u velikom finalu, našim momcima nema ko šta zamjeriti jer su i na ovom Svjetskom prvenstvu osvojili medalju – srebrenu.
Jedan od reprezentativaca je i Zeničanin Nizam Čančar koji je u izjavi za Našu riječ istakao da su pripreme za samo prvenstvo trajale skoro šest mjeseci.


U 25 godina bh. odbojkaši osvojili su više od 20 medalja na najvećim međunarodnim natjecanjima – Paraolimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima. Uz tri naslova svjetskih prvaka, reprezentacija BiH posjeduje dva paraolimpijska zlata i deset naslova europskih prvaka.


– Znali smo da kao domaćin, organizator i reprezentacija koja ima visok rejting, moramo ići do samog vrha. Nadali smo se u najmanju ruku finalu, a to smo i ostvarili na kraju. S obzirom na to da mi većinu utakmica igramo bez publike jer sport nije puno popularan, ovdje smo u dvorani imali i više od 1.000 ljudi pa je došlo i do male treme i nezgodnih situacija. Naravno, uvijek je malo teže igrati kao domaćin -kazao je Čančar te dodao da je prva zvanična utakmica reprezentacije odigrana 1996. godine a već godinu dana kasnije je stigla i prva medalja.


Nizam Čančar je više puta proglašavan za najboljeg sportistu u kategoriji Sport za lica s invaliditetom u Zeničko-dobojskom kantonu. Ova manifestacija se održava u organizaciji NIPD Naša riječ.


– Sad se okrećemo klupskim obavezama. Uskoro starta Premijer liga BiH, potom će uslijediti takmičenje Zlatne lige koje se ovaj put održava u Holandiji, pa Euro a nadamo se nastupu i na „Super 6“ takmičenju naredne godine. Imat ćemo mnoga takmičenja u toku 2023. godine -kaže Čančar koji je trenutno član sarajevskog Spida. Osim njega, srebro na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu je osvojilo još nekoliko igrača koji su rođeni u Zeničko-dobojskom kantonu, to su: Asmir Mrkaljević, Nedžad Salkić, Edin Đino i Armin Šehić.