Na ljetnoj sceni Doma Armije u Zenici predstavljen je program četvrtog teatarskog festivala Ljetne večeri Studio Tetara 2020 pod sloganom: Čarolija pod otvorenim nebom se nastavlja.
Direktor Festivala, Nusmir Muharemović, rekao je za „Našu riječ“ da je organizacija ovog događaja u doba korone bila veliki izazov.
– Mi u „Studio Teatru“ smo uvijek bili spremni i voljeli izazove, nekako smo to savladali do sada i iskreno se nadam da će tako biti i do kraja Festivala. Vjerujem da će naše predstave biti dobro posjećene, naravno ove godine u skladu sa svim epidemiološkim preporukama. Mi ćemo uskladiti scenografski i prostor namijenjen za publiku. Koristit ćemo dezinfekciona sredstva, maske i sve što je preporučeno –kaže Muharemović i dodaje da se ljudi raduju predstavama na otvorenom.
– Naš Festival je svjetla tačka u vremenu u kojem živimo, u vremenu u kojem se sve prekida, ukida, pomjera. Mi smo ipak odlučili da održimo ovaj Festival, bez obzira na poteškoće koje smo imali u toku sklapanja finansijske konstrukcije. Mislim da je to bitno, kako za nas tako i za život običnih ljudi. Moramo biti oprezni, moramo se čuvati ali moramo nekako nastaviti sa svojim običnim životom –rekao je Muharemović.
Ovogodišnji festival počinje 25. jula izvedbom predstave za djecu „Ježeva kućica“ koja je rađena u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Prije predstave će biti održana radionica i igraonica za djecu. Drugu noć festivala publici će se predstaviti predstava „Ay, Carmela“ u režiji Roberta Raponje, a po tekstu Josea Sanchisa Sinisterra, u produkciji Sarajevskog ratnog teatra.
Predstava „Prah“, Altteatra Sarajeva, u režiji Miralema Zupčevića, će biti izvedena 27. jula. Festival se dan kasnije zatvara hit komedijom „Državni lopov“ koja već 15 godina nasmijava publiku, a svrstava se među najigranije živuće predstave u BiH.