Sutra (?) nova hitna sjednica na kojoj se očekuje
izglasavanje nepovjerenja Vladi


Jučer (ponedjeljak, op.a) je održana 15. hitna sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, a koju su, između ostalog, obilježile brojne pauze, nedoumice i različita tumačenja Poslovnika Skupštine ZDK.
Dvije tačke
Kako je istaknuto, u skladu sa članom 50. stav 3. Poslovnika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, dnevni red sjednice se predlaže na samoj sjednici koja je hitnog karaktera, a materijali za pojedine tačke dnevnog reda se dostavljaju na samoj sjednici.
Nakon uvodnog izlaganja Dejana Kovačevića (NiP), tada predsjedavajućeg Skupštine ZDK o tome šta je sve prethodilo sazivanju ove sjednice, dnevni red je predložio Mirnes Bašić, zastupnik SDA u Skupštini ZDK. „Ispred potpisnika ove inicijative, u skladu s Poslovnikom, predložit ću dnevni red koji se sastoji od dvije tačke. Prva je Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o potvrđivanju prijedloga kandidata za mjesto predsjedavajućeg i/ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine, a druga tačka je Upoznavanje Skupštine Zeničko-dobojskog kantona sa prijedlogom grupe poslanika 9. saziva Skupštine ZDK za glasanje o nepovjerenju Vladi Zeničko-dobojskog kantona od 3.10. 2023. godine, zaprimljen i protokolisan u Stručnoj službi Skupštine ZDK 4.10.2023. godine“, rekao je Bašić.

Usvojen je zaključak da se naredna sjednica Skupštine, na kojoj će se razmatrati Prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi Zeničko-dobojskog kantona, održi u roku od 48 sati po završetku 15. hitne sjednice Skupštine.

Dosadašnji predsjedavajući Kovačević je prije usvajanja dnevnog reda podnio ostavku na to mjesto, a potom je u jednoj od pauza zasjedao i Klub Hrvata u Skupštini ZDK, te je uslijedila i ostavka Behije Kulović (NS) zamjenice predsjedavajućeg Skupštine, a predsjedavanje sjednicom je preuzeo Goran Bulajić (DF). „S obzirom na novonastale okolnosti, prije svega način sazivanja sjednice Kluba Bošnjaka, bez dnevnog reda i sazivanje Komisije za izbor i imenovanja, sa jasno preciziranim dnevnim redom i samo jednom tačkom, a to je Prijedlog Odluke ispred Kluba Bošnjaka za drugog, odnosno novog člana Predsjedništva Skupštine, čime je Komisija prejudicirala ono što će se desiti na sjednici Kluba Bošnjaka, podnosim neopozivu ostavku“, kazala je Kulović.
Uskoro razrješenje Vlade
„Hodogram aktivnosti i smjene Vlade od strane aktuelne većine i predsjedavajućeg je ranije utvrđen. Ovdje niko ne spori da onaj ko ima parlamentarnu većinu može formirati novu Vladu, međutim, u pitanju su procedure koje, očigledno, ova nova većina želi da krši. Unaprijed definisan hodogram aktivnosti nova većina nije ispoštovala i zbog toga je i predsjedavajući Skupštine Dejan Kovačević podnio ostavku, jer se smatra prevarenim od onih sa kojima je dogovarao te aktivnosti. Otvoreno ću reći da se ovdje radi o klasičnoj trgovini uticajem. Imate ovdje 20 potpisa za Vladu u kojoj nije SDA, na drugoj strani imate također 20 potpisa. Imate zastupnike koji su se paralelno potpisivali i na jedan i drugi spisak i vagali u koju će vladu ući. Očigledno se ovdje radilo o tome „ko ponudi više-tamo ćemo ići““, rekao je Damir Memić, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini ZDK.
Sjednica je, iako uz brojna pitanja zastupnika SDP-a i HDZ-a da li se uopšte može nastaviti s radom, nastavljena, te je dnevni red, nakon više od četiri sata rasprave, usvojen. Ćazim Huskić (SDA) izglasan je za novog člana Radnog predsjedništva, ispred Kluba Bošnjaka, kao i predsjedavajućeg Skupštine ZDK. Nakon toga, a u okviru druge tačke dnevnog reda, usvojen je zaključak da se naredna sjednica Skupštine, na kojoj će se razmatrati Prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi Zeničko-dobojskog kantona, održi u roku od 48 sati po završetku 15. hitne sjednice Skupštine