Nabavka medicinskih plinova bila je jedna od tema o kojoj se najviše govorilo u Zenici prošle sedmice i to nakon što je objavljena informacija da je Javna ustanova „Dom zdravlja“ Zenica medicinski plin – kisik nabavila od firme „Istrabenz plini“ d.o.o. iz Breze, koja prema informacijama iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH nije registrovana ni kao proizvođač ni kao distributer medicinskog gasa/plina niti je podnijela zahtjev za registraciju.
U saopštenju za javnost JU „Dom zdravlja“ Zenica se navodi da od 2014. godine pa do danas ova ustanova od firme „Istrabenz plini“ d.o.o. Breza nabavlja medicinski plin te da je riječ o praksi koja je naslijeđena od prethodnog menadžmenta.
– Nakon objavljenih natpisa u medijima, „Dom zdravlja“ Zenica je kontaktirao firmu „Istrabenz plini“ d.o.o. Breza, kako bi nam dostavili svu neophodnu dokumentaciju o kvaliteti medicinskog kisika koji se isporučuje. „Dom zdravlja“ Zenica sprovodi primarnu zdravstvenu zaštitu i ne bavi se zdravstvenom zaštitom koja spada u nadležnosti bolnica ili kliničkih centara. Medicinski kisik u „Domu zdravlja“ Zenica koristi se u veoma malim količinama, s obzirom na to da nemamo na raspolaganju respiratore ili pacijente koji zahtijevaju značajniju kiseoničku podršku-stoji u saopštenju.

Iz JU Kantonalna bolnica Zenica je stiglo obavještenje u kojem kažu da ova ustanova za liječenje svojih pacijenata, medicinski kisik nabavlja od dobavljača MESSER. “Imamo potpisan ugovor o nabavci nakon provedene procedure javne nabavke. U vrijeme Pandemije nismo imali nikakvih smetnji u nabavci kisika“ -kažu iz KBZ.

Certifikat o kvaliteti
Bivša direktorica zeničkog „Doma zdravlja“, prim.dr. Selvedina Sarajlić-Spahić, specijalista porodične medicine, negirala je navode iz saopštenja, te istakla je da su sve do oktobra 2017. godine medicinski kisik nabavljali od kompanije Linde gas BH d.o.o. Zenica.
– Nakon tog kompanija je promijenila naziv u GTG plin d.o.o. Zenica i oni su bili registrovani za distribuciju medicinskog kisika. Od te kompanije nabavljali smo medicinski kiseonik sve do kraja 2019. godine. Poslije toga, do kraja mog mandata, kompanija GTG plin d.o.o. Zenica je preimenovana u IBP Plin d.o.o. Zenica i to je ujedno posljednja kompanija s kojom je po pitanju medicinskih plinova poslovao menadžment JU „Dom zdravlja“ Zenica dok sam bila na poziciji direktorice navedene zdravstvene ustanove. Ovo je jedina istina o nabavci medicinskih plinova, a šta se dešavalo i dešava nakon mog odlaska iz JU „Dom zdravlja“ Zenica ne bih željela da komentarišem -napisala je na svom Facebook profilu Sarajlić-Spahić.

Kantonalna bolnica Zenica ustupila je određene količine medicinskog kiseonika zeničkom Domu zdravlja radi normalnog funkcionisanja ove zdravstvene ustanove.
– U cilju očuvanja zdravlja i interesa pacijenata i dobre saradanje
s „Domom zdravlja“ Zenica mi smo na zahtjev „Doma zdravlja“ ustupili određene
količine kiseonika za potrebe službe hitne medicinske pomoći -rekao je u izjavi za
„Našu riječ“ direktor KBZ-a prof. dr. Rasim Skomorac.

Uslijedila je reakcija iz „Doma zdravlja“ u kojoj kažu da je u januaru 2020. godine tadašnja direktorica Sarajlić-Spahić potpisala je direktni sporazum o nabavci medicinskih plinova s firmom „Istrabenz plini“ d.o.o. Zenica.
– Inače, “Istrabenz plini” d.o.o. Zenica firma u 2019. godini kupila je firmu GTG plin upravo u godini kada je Sarajlić-Spahić potpisala novi ugovor sa ovom firmom za nabavku medicinskog plina -rekli su iz „Doma zdravlja“ Zenica i dodaju da je ovu praksu nastavio i dr. Ferid Alić, tadašnji vršilac dužnosti direktora, ali je za potpisivanje sporazuma ovlastio pomoćnika direktora za pravne poslove JU “Dom zdravlja” Zenica.
Nakon saopštenja, zenički „Dom zdravlja“ objavio je certifikat o kvaliteti medicinskog kisika koji su dobili od dobavljača.
– Ukupno nabavljena količina medicinskog kisika od marta mjeseca do danas iznosi 160,8 kg medicinskog kisika, iz čega proizilazi da naša zdravstvena ustanova koristi minimalne količine medicinskog kisika, u prosjeku manje od kilograma dnevno -rekli su u saopštenju.
Reakcije iz Skupštine ZDK
O nabavci kisika govorilo se i na sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, a zastupnik Ermin Čehić je rekao da je njihova odgovornost, kao skupštinskih zastupnika, da razjasne i traže objašnjenje za medijske natpise.
– Jednostavno, stanovnici moraju da znaju kakav kiseonik primaju, kakve lijekove primaju. I ako je nekada došlo do nekakvih problema, da znamo ko je i zbog čega odgovoran. U ovom slučaju riječ je o tome da razlučimo da li se tehnički kiseonik rabi u bolnicama, odnosno domovima zdravlja, pod medicinski kiseonik. Kao što znamo to nije dozvoljeno -izjavio je Čehić.
Ministar zdravstva ZDK, Adnan dr. Jupić rekao je da će ministarstvo poduzeti sve korake u rasvjetljavanju ove situacije te zatražiti od svih zdravstvenih ustanova da dostave informacije i podatke od koga su i kakav kisik nabavljali.
-Sve nejasnoće i nepravilnosti koje se tu pojave, a shodno onom što sam na početku pandemije i najavio, da će svako onaj koji je činio propuste u toku pandemije odgovarati za svoje postupke. Ako bude bilo kakvih elemenata nedozvoljenih radnji, Ministarstvo zdravstva će poduzeti sve neophodne korake da se to razjasni i da nam se takve stvari više ne događaju a ako je neko to činio u proteklom periodu da odgovara za svoje postupke -rekao je ministar Jupić.
Formiran krivični spis
Saopštenjem za javnost oglasilo i Kantonalno tužiteljstvo Zeničko dobojskog kantona:
“Povodom informacija u medijima vezanih za kupovinu medicinskog gasa od strane JU Dom zdravlja Zenica od pravnog lica Istrabenz plini d.o.o. Breza, dana 29.09.2021.godine, po službenoj dužnosti, Kantonalno tužiteljstvo Zeničko dobojskog kantona formiralo je krivični spis. U suradnji sa Ministarstvom unutarnjih poslova Ze-do kantona, formiran je tužilačko-policijski tim, koji je odmah poduzeo odgovarajuće radnje u cilju provjera navoda iz medija“.