U Muftijstvu zeničkom protekle sedmice održana je press konferencija na kojoj su članovi Organizacionog odbora predstavili program ovogodišnje vjersko-kulturne manifestacije „Lastavica 2023“. Prisutnim novinarima obratili su se muftija zenički hzf. prof.dr. Mevludin ef. Dizdarević, Mahir Arnaut, predsjednik Pododbora za tehnička pitanja i Mahmut ef. Karalić, predsjednik Pododbora za sport. Program ovogodišnje ,,Lastavice” bit će upriličen od petka, 28. jula do nedjelje, 6. augusta. Manifestacija je počela proteklog petka hutbom u džematu Puhovac koju je održao dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici prof. dr. Muharem Adilović dok je u nedjelju, 30. jula, organizirana planinarska tura na Lastavicu pod nazivom „Lastavici u pohode“.


Centralni vjerski program manifestacije je u nedjelju 6. augusta, a uz lastavičke poruke muftije zeničkog hafiza prof. dr. Mevludin ef. Dizdarevića, predavanje će održati muftija ljubljanski mr. Nevzet ef. Porić.


U saradnji sa Bošnjačkom zajednicom kulture „Preporod“ Zenica 31. jula održana je tribina pod nazivom “Bošnjaci, prije svega”.
„Ova vjersko-kulturna manifestacija ima za cilj da nas podsjeti na značajne elemente iz naše kulture pa smo napravili program u skladu s tim. Obzirom da je jedan od ciljeva afirmacija vjere i duhovnosti 2. augusta ćemo promovisati knjigu „Ka razumijevanju Kur'ana“ autora hafiza prof. dr. Rifeta Šahinovića dok će poslije akšam-namaza 4. augusta u Vrandučkoj tvrđavi biti upriličen program “Večer Kur'ana“. U subotu, 5. augusta poslije akšam-namaza na platou Lastavice bit će organiziran mevlud i zikr koji će proučiti imami Oružanih snaga BiH“, kaže ef. Dizdarević.