Predškolski odgoj i obrazovanje predstavlja prvi stepen koji se bavi odgojem djece predškolske dobi. U Zeničko-dobojskom kantonu veliki je broj roditelja koji nastoje djecu od najranije dobi upisati u vrtić pa smo stoga provjerili cijene smještaja u pojedinim vrtićima na području kantona te koliko ima slobodnih mjesta.
U Kaknju, Zavidovićima i Zenici bez povećanja cijena
U Javnoj ustanovi za predškolski odgoj i obrazovanje „Mladost“ Kakanj za vrtićku grupu su popunjena mjesta dok za jaslice imaju četiri slobodna mjesta te već ima upisane djeca koja su na čekanju. „U našem vrtiću cijene smještaja za jaslice iznose 200 KM za cjelodnevni boravak dok je 120 KM poludnevni boravak. Za vrtić je potrebno izdvojiti 180 KM za cjelodnevni boravak, te 100 KM za poludnevni“, kaže Azra Čišija, direktorica JUPOiO „Mladost“ Kakanj.
U zavidovićki gradski vrtić upisano je oko stotinu djece. Prema riječima Aide Husanović, direktorice JU „Dječiji vrtić“ Zavidovići, do povećanja cijene boravka i usluga koje pružaju još uvijek nije došlo. „Moram istaći da naš vrtić osim participiranja usluga vrtića, ne naplaćuje vannastavne aktivnosti, ekskurzije, paketiće za djecu,… Cijena poludnevnog boravka, koji traje četiri sata, iznosi 120 KM, za šest sati boravka potrebno je izdvojiti 140 KM dok je cjelodnevni boravak 170 KM. Cijena za cjelodnevni boravak u jaslicama iznosi 180 KM“, kaže Husanović.
Kada su upitanju zenički vrtići, u Javnu ustanovu predškolski odgoj i obrazovanje Zenica upisano je 390 djece u pet vrtića. Ovisno o programu i dužini boravka djece u vrtiću, razlikuju se i cijene boravka. Tako cjelodnevni boravak košta 200 KM, poludnevni 160 KM, produženi boravak u vrtiću „Pčelica“ 230 KM, a program „Leptir“, koji traje 2,5 sata i dva puta sedmično, 50 KM.

Ostatak teksta pročitajte u printanom izdanju